Tamer Heper Yeni sistem dolandırıcılık
HABERİ PAYLAŞ

Yeni sistem dolandırıcılık

Haberin Devamı

Telefonla arayan bir kişi “Bilmem hangi sigortaya otomatik ödeme talimatın var. 300 TL borcun faiziyle 2000 TL olmuş. Ödeme talimatını günderiyorum” dedi. Firmayı da bilmiyorum, otomatik ödeme talimatım da yok. Ne yapmam lazım? Kime şikayet etmeliyim? İcraya verirler mi? ● S.S.

Bu yeni bir salgın. Vatandaş muhtelif yollarla aranıyor. Kendisinin borcu olduğu bunun faizinin olduğu, kısa zamanda ödemezse faizin anormal seviyede yükseleceği, ödeme yapmazsa evine haciz için gelineceği, evde yoksa bile kapının çilingir marifeti ile açılacağı, hemen öderse bir miktar indirim yapılabileceği gibi endişe verici sözlerle korkutuluyor.

Büyük çoğunluğu da korku ve erken ödeme ile bir miktar indirim sağlanacağı taahhüdü ile bu dolandırıcılara para ödüyor. Mesela okuyucum soruyor: “Beni icraya verirler mi?” Yani icraya verilmek korkunç bir olay.

BORÇ VARSA DİKKAT!

Şimdi ben söyleyeyim. Okuyucum veya diğer okuyucularım. Herhangi bir borçlanma işine girişmemişlerse icraya verilmekten çekinmesinler. Sebebi şu: Bildikleri böyle bir borçları yoksa ve icraya verilirlerse, yedi gün içinde icra dairesine başvurup “Borcum yoktur, itiraz ediyorum” mealinde bir itirazda bulundukları takdirde takip durur. Bu kadar basit.

Ancak bu noktada bir uyarıda bulunmak zorundayım. Şayet gerçekten borçlandırıcı bir hukuki işlem yapıldıysa ve bu nedenle icra takibine muhatap olunduysa itiraz etmeyi tavsiye etmiyorum. Çünkü o halde açılacak davayı kaybederlerse, borcu yüzde 20 fazlası ile ve faizi ile öderler. Benim uyarım, dolandırıcılara karşı. Zaten dolandırma amacı ile korkutucu uyarılar yapanlar icraya başvurmuyor. Ancak bu şekilde telefonla vatandaş korkutulduğu gibi mektupla da benzer sistem uygulanıyor. Aklınızda bulunsun, okuyucuma yapılan telefon uyarısı da bence bu dolandırıcılık faaliyetlerinden biri.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder