Eğitim - Kariyer Yeni sistemde 'torpil' için önlem

Yeni sistemde 'torpil' için önlem

Paylaş
Yeni sistemde 'torpil' için önlem

TE OG’un ardından yeni sistem için düşünülen alternatife göre öğretmenler isim görmeden not verecek

Sevim Büyüktaş Demir

Liseye geçiş sistemi ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Bunlardan bir tanesi her lisenin kendi sınavı yapması. Burada, okuldaki öğretmenler tarafından hazırlanan sorularla sınav yapılacak. İsteyen okullar, başka okulların da sınav sonuçlarını kullanabilecek” diye konuştu.


MEZUNİYET ORTALAMASIYLA GEÇİŞ


Yeni sistemde uygulanması düşünülen sınava ilişkin de Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Bu sorular, Bakanlıkça merkezi olarak hazırlanacak. Sınavlar öğrencilerin okullarında ve sınıflarında yapılacak. Sınav, mezuniyet ortalaması için yapılacak. Bu sınavlar öğrencilerin okulda var olan yazılılarının yerine geçecek. Bu modelde elde edilen ortaokul mezuniyet ortalamasına göre bütün öğrenciler yerleştirilebilir.”


ADRESE DAYALI SİSTEM AĞIRLIK KAZANACAK


Yüzde 5-10’luk dilimde yer alan en yüksek notlara sahip öğrenciler en iyi okullar için sınava çağrılacak. Bu dilimin altında kalanlar ise adrese dayalı sistemle yerleştirilecek. Sanat, spor ve sosyal konulu projeler de dikkate alınacak.


SPORTİF VE SANATSAL BAŞARILARA BAKILACAK


Üç alternatifin hiçbirinde test olmayacağını belirten Bakan Yılmaz, “Test kesinlikle öğrencinin ne öğrendiğini ölçmez. Çocuğun diğer davranışlarına, diğer derslerdeki yaklaşımlarına, sportif sanatsal başarılarına bakılarak bir değerlendirme çıkarılır” dedi.

Haberin Devamı