Siyaset Yeni sisteme 'Evet' çıktı
Paylaş
Yeni sisteme 'Evet' çıktı

‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni getiren anayasa değişikliği 2.7 puan farkla (1 milyon 252 bin oyla) kabul edildi. Yeni sistem 3 Kasım 2019’daki milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası devreye girecek

KATILIM ORANI YÜZDE 86


Seçime katılım oranı yüzde 86 oldu. 1 Kasım 2015’teki genel seçimde AK Parti (yüzde 49) ve mHp’nin (yüzde 12) toplam oyu yüzde 61’di. Referandumda ‘Evet’in oranı yüzde 51. Bir başka deyişle; AK Parti ve MHP seçmeninin yüzde 10’u referandumda ‘Hayır’ dedi.

7 BÜYÜK ŞEHİRDEN 'HAYIR'


7 büyük şehirde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Mersin ve Diyarbakır) ‘Hayır’ oyları önde. 81 ilden 33’ü ‘Hayır’ derken 48 ilde ‘Evet’ çıktı. Karadeniz’de sadece iki ilde (Artvin ve Zonguldak) ‘Hayır’ kazandı. ‘Hayır’ın en yüksek çıktığı iller; Tunceli, Kırklareli ve Şırnak.

HARRAN VE OVACIK'TA REKOR


'Evet’in en yüksek çıktığı iller; Bayburt, rize, gümüşhane. En yüksek ‘evet’ yüzde 97 ile şanlıurfa Harran’dan, En yüksek ‘Hayır’ yüzde 90 ile Tunceli Ovacık’tan çıktı.

'İLK İŞ İDAM'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Tarabya’daki Huber Köşkü’nün balkonundan dün gece halka seslendi ve şu mesajları verdi:

■ Bu neticeyi küçümsemeye gayret edenler var. Boşuna uğraşmayın. Atı alan Üsküdar’ı geçti.

■ İnşallah ilk iş idamı geri getireceğiz. MHP lideri Bahçeli destekleyeceğini söylemişti. CHP lideri Kılıçdaroğlu da destekleyeceğini söylemişti. Desteklemezse bir halk oylaması da onun için yaparız.
,
ERDOĞAN AK PARTİ'YE DÖNECEK

Cumhurbaşkanı artık tarafsız olmayacak. Erdoğan, 3 Kasım 2019’daki seçimi beklemeden AK Parti’ye tekrar üye olabilecek ve genel başkan seçilebilecek.

Haberin Devamı