Dünya Yeni soğuk savaş

Yeni soğuk savaş

Paylaş
Yeni soğuk savaş

Rusya ve Batı, Soğuk Savaş'tan sonraki en ciddi krizi yaşıyor. Rusya'nın önceki gün Kırım'daki Rusları koruma gerekçesiyle Ukrayna'ya asker gönderme kararı almasının ardından ABD Başkanı Obama Putin'le 90 dakika telefonda konuştu, ancak Rus lideri geri çekilmeye ikna edemedi

Dünyadan Rusya’ya tepkiler yağmaya devam ediyor. Putin yönetimi, Kırım bölgesine asker sevkiyatını hızlandırırken Ukrayna da seferberlik ilan etti.

Ukrayna’da Batı yanlılarının yönetimi ele geçirmesinin ardından Rusya’nın asker gönderme kararı, ülkeyi savaşın eşiğine getirdi. Kırım’da tansiyonun hızla yükselmesi üzerine ABD Başkanı Barack Obama, önceki akşam Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i telefonla arayarak 90 dakika boyunca Rus lideri askerleri geri çekmeye ikna etmeye çalıştı. Siyasi uzmanlara göre iki ülke liderleri arasında Soğuk Savaş sonrası yaşanan en uzun görüşmelerden biri olan konuşmada Obama, Rusya’nın Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlalinden duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Beyaz Saray açıklamasına göre, Obama, Putin’i Kırım’daki işgalin devam etmesi halinde Rusya’nın uluslararası toplumdan izole olabileceği konusunda uyardı ve ABD’nin haziran ayında Soçi’de yapılacak G-8 toplantısına katılımını askıya alacağını söyledi. Putin ise Rusya’nın Ukrayna’daki Rusların haklarını korumak için elinden geleni yapacağını ve Kiev yönetimi içinde aşırı milliyetçi unsurlar olduğunu söyledi. Putin dün görüştüğü Alman Başbakanı Angela Merkel’e de “Biz duruma uygun davranıyoruz. Ukrayna’daki Rusları korumalıyız” dedi.

Haberin Devamı