Pazar Postası Yeni trend duvarda bitki yetiştirme
Paylaş
Yeni trend duvarda bitki yetiştirme

Yeni trend duvarda bitki yetiştirme

Evinizde radikal bir değişiklik yapmaya ne dersiniz? Duvarınızda bitki yetiştirmeye mesela... Kulağa olmaz gibi geliyor, ama bal gibi de oluyor. Hatta Avrupa ve Amerika’da artık herkes duvarında yeşillik görmek istiyor. Duvara asılı duran dikey bahçe denilen bu trend çok zahmetli ancak dekoratif. Ama duvardaki sıkıcı tablolardan daha doğal ve şık! Bu trendi merak ediyorsanız, bu yazıyı mutlaka okuyun.

Haberin Devamı

Binalar süslüyor

Dikey bahçecilik geçtiğimiz yıl Time Dergisi’nin en iyi 50 buluşu arasında listenin bir numarası olarak üne kavuştu. Toprağa gereksinim duymadan yetişen ‘canlı duvar’ adındaki buluş, Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’daki bir otelin duvarını süslüyordu. Dikey şekilde büyüyen bu bitki sanatçı ve botanikçi Patrick Blanc’ın bir eseriydi. Blanc’ın dikey yetişen bitkiyi bulması aslında pek kolay olmamış. 1988’de başladığı çalışmalar yaklaşık 10 yıl kadar sürmüş. Fransız botanikçi kayalar ve ağaçlar üzerinde doğal olarak büyüyen yabani bitkileri incelemiş. Binaların duvarlarında iklime ve görsel estetik uyumuna göre hangi bitkileri kullanacağına karar vermiş. Sonunda 1994 yılından bu yana 140 dikey bahçe oluşturmuş. Bu bahçelerin en bilinenleri Paris’teki Musee du Quai Branly, New York Manhattan’daki Marithe ve François Girbaud mağazası, Cenevre’deki Akvaryum ve Bangkok’taki Siam Paragon alışveriş merkezinin duvarında bulunuyor.

Haberin Devamı

Blanc'ın keşfinden ilan almışlar!

Blanc’ın bu keşfi birçok kişiye ilham vermiş olacak ki, evinin içinde de bunu uygulamak isteyen birçok kişi çıkmış. Örneğin Amerikalı Michael Riley... Daha önce ticaret yapan Michael Riley sonradan bitki uzmanı olup New York’ta Bahçecilik Derneği’nin müdür yardımcılığına kadar yükselmiş. Saksı bitkilerinin önüne geçerek Patrick Blanc’ın keşfini evine uyarlamış. Bolca araştırma yaptıktan sonra Manhattan’daki dairesinin duvarlarında bitki yetiştirmeye başlamış. Aynı şekilde asıl mesleği film mekanları bulmak olan Amerikalı Peter Kastan da evde dikey bahçeciliği geliştiren ilk isimlerden. Bir dönem işsiz kalan Kastan, Patrick Blanc’tan etkilenerek boş zamanında arkadaşının çatı katına dikey bahçe kurmaya karar vermiş. Kastan internette Blanc’ın canlı bahçelerle ilgili yazılarını okuyarak işe koyulmuş. Sonrasında da tavsiye almak için binalara canlı duvarlar kuran uzmanlarla görüşmüş. Malzeme almak için Florida’daki tüm fidanlıkları gezmiş. Mum çiçeği, begonya, eğreti otlarının da bulunduğu 650 tür bitki satın almış Kastan. Yerel bitkilere ve görünüşü ilginç olanlara öncelik vererek işe koyulmuş. Kastan cıvatayla duvara sabitlediği metal çerçeveyle tutturulmuş hasır örgülerde duvar bitkilerini yetiştirmiş. Yaklaşık 10 bin dolarlık masraftan sonra yemyeşil bir duvarı olmuş. Işıklandırma problemini çözmekse epey zamanını almış...

Haberin Devamı

Zorlu ama kendiniz de yapabilirsiniz

Riley ve Kastan gibi birçok kişinin merakını Amerikalı ELT isimli bir şirket geçtiğimiz yıllarda fark ederek işe koyuldu ve canlı duvar için hazır sistemler satmaya başladı. Şimdilerde çok popüler olan bu şirkete internet üzerinden ulaşılabiliyor. (www.eltlivingwalls.com). Kendi sanat eserini duvarında yapmak isteyenlerse çeşitli internet sitelerinden bu işi deneyerek ve yanılarak öğreniyorlar. Evde yapılan dikey bahçeler cidden sabır istiyor. Öncelikle uzun süre dayanıklı, istediğiniz boyutta tahta veya metal bir çerçeve yaptırmanız gerekiyor. Arkasına da PVC’den çerçeve boyutunda kesilmiş bir kalıp yapıştırıyorsunuz. PVC’den yapılmış arka yüze, çuval kumaşını zımbalıyorsunuz. Bitkileri bu tutucu kısım dediğimiz, çuval kumaşına gömüyorsunuz. Bu kumaş adeta toprak işlevi görüyor. Sulama işlemi ise damla sulama veya fıskiye sulamayla yapılıyor. Bazı duvar bitkileriyse içi toprak dolu tepsi benzeri saksılardan oluşuyor.

Haberin Devamı