Gündem Yer altında can pazarı

Yer altında can pazarı

Paylaş
Yer altında can pazarı

Zonguldak Gelik'te Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait madende dün saat 13.30'da grizu patlaması meydana geldi. Patlamada 30 işçi göçük altında kaldı

Galeri açıyorlardı

Zonguldak’ın Gelik beldesindeki devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında galeri açma işini Yapıtek firması almıştı.

Taşeron firmaya bağlı 30 işçi dün 3 ayrı noktada galeri açmak için madenin 540 metre derinliğine indi. 10 işçi de madenin 360 ve 460 kodunda çalışma yapıyordu.

Saat 13.30’u gösterdiğinde madenin 540 metre derinliğinde grizu patlaması meydana geldi.

Haberleşme kurulamadı

Patlama sırasında yüzeye daha yakında çalışan 11 işçi, madenden sağ olarak kurtulmayı başardı. Ancak 540 metredeki 30 işçi göçük altında kaldı.

Patlama nedeniyle maden ocağının haberleşme sistemi de arızalandı. Bu yüzden işçilerle iletişim kurulamadı. Yaralı işçiler, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

Faciayı duyan işçilerin yakınları madene akın etti. TTK’ya bağlı ekipler, kurtarma çalışması için madene girdi.

400 metreye kadar indi

Taşeron firma yetkilisi, “Tahminimize göre belli bir yerde gaz birikmesi oldu. İşçiler galeri açarken bu gaz açığa çıktı ve patlama oldu” dedi.

Ekipler, akşam saatlerinde yeni kuyular açarak yerin 400 metre altına kadar ulaşabildi. Ancak patlamanın ardından ortaya çıkan karbonmonoksit gazı yüzünden ekipler madende ilerleyemedi.

Bu kez gazın havalandırma yoluyla madenden çıkarılması için çalışma başlatıldı.

Tek umut gaz maskesi

Madende çalışmalar sürerken, dışarıda da göçük altındaki işçilerin ailelerinin ve yakınlarının umut içindeki bekleyişi sürdü. Saatler ilerledikçe umutlar da tükendi.

Maden ocağındaki bir yetkili “Metan gazı patlamasının ardından ortama karbonmonoksit gazı yayılır. Bu da zehirleyicidir. İnşallah işçilerin gaz maskeleri yanındadır. Aksi halde pek iyi değil” diye konuştu.

‘Son denetim 22 Ekim’de’

Facianın ardından Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Zonguldak’a gelerek kurtarma çalışmalarını izledi.

Bakan Ömer Dinçer, madende son denetimlerin 22 Ekim 2009’da yapıldığını açıkladı. Başbakan Recep Erdoğan’ın temasları nedeniyle Azerbaycan’da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Zonguldak’a hareket etti.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir de Ankara’dan yola çıktı.

Ersin ERCANDurmuş SEVİNDİK-Seçkin KIRASLANGürkay GÜNDOĞAN/ DHA

3