Yaşam Yere düşen yiyecek 5 saniye içinde…

Yere düşen yiyecek 5 saniye içinde…

Paylaş
Yere düşen yiyecek 5 saniye içinde…

Yemek tutkunlarının yıllardır merak ettiği bir soru var: Yere düşen yiyeceği hemen yerden kaldırsak yiyebilir miyiz? İşte bu sorunun cevabını arayan bilim insanların bulduğu sonuç…

Ketçap ve mayonez bolca batırılmış bir patates kızartmasını yere düşürdüğünüzü düşünseniz eğer sizin de bunu hayal ederken bile içiniz acıdıysa siz de yemek yemeyi tutkuyla yapıyorsunuz demektir.

Peki, özellikle yemek yemeye aşık olanların yıllardır merak ettiği ama bugüne kadar cesaret edemediği için yapamadığı o kuşkunun ne olduğunu biliyor musunuz? “Kişi yiyeceğini yere düşürdükten 5 saniye sonra, onu yerden alıp yese ne olur?”

İşte en çok merak edilen bu sorunun cevabı: Yiyeceğini yere düşürdükten sonra 5 saniye içerisinde yersen, yiyeceğin temiz kalır ve sana hiçbir şey olmaz.

Rutgers Üniversitesi araştırmacıları, daha önce yaptıkları bir araştırmada ise bu fikre karşı çıkmış ve bakterilerin yerden yiyeceğine bulaşmasının neredeyse eş zamanlı olarak gerçekleşebileceğini iddia etmişti.

YEMEK YERE DÜŞTÜĞÜNDE...

Birleşik Krallıktaki Aston Üniversitesi araştırmacıları ise bakterilerin oluşması için yarım saate ihtiyaç duyulduğunu iddia ediyor. Bu size biraz iddialı gelebilir. Hatta yazılanları okuyup, “Ne yani; yemeğimizi yere döküp oradan yiyelim o zaman!” bile diyebilirsiniz.

Ancak, eğer yere düşürdüğün yiyecek kuru ve katı ise (kraker, tost, bisküvi ya da sandviç gibi) düşürdükten sonraki 30 dakika boyunca yiyeceğinin güvende olduğunu bilmelisin.

Projede yer alan araştırmacılardan Anthony Hilton , yere düşen bir yiyeceği tükettikten sonra hasta olma ihtimalinin zayıf olduğunu, zeminin laminat ya da seramik olması durumunda yiyeceğe bakteri bulaşma olasılığının ise halıya oranla daha yüksek olacağını söylüyor.

BU BESİNLER BAKTERİ TOPLUYOR

Bir kez daha vurgulayalım: Bu 30 dakika kuralı sulu ya da yapışkan yiyecekler için geçerli değil. Bu besinler, gerçekten de 5 saniye içerisinde bakteri toplamaya başlıyorlar. Her şeyden öte, yere düşen yiyeceğin tüketilip tüketilmemesi tamamen kişisel tercihlere bağlı bir şey. Ama biz yine de işin bilimsel boyutlarından bahsetmek istedik. Kim bilir, belki bir sonraki sefer o son kurabiye yere düştüğünde için bir nebze rahat eder.

Haberin Devamı