Gündem Yerebatan Sarnıcı'nda büyük tehlike

Yerebatan Sarnıcı'nda büyük tehlike

Paylaş
Yerebatan Sarnıcı'nda büyük tehlike

TUREB ve İstanbul Turist Rehberler Odası, Sultanahmet Meydanı'nın yayalaştırılması nedeniyle Yerebatan Sarnıcı'nın çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı yönünde uyarıda bulundu

Turist Rehberleri Birliği'nden (TUREB yapılan yazılı açıklamada, UKOME kararı ile "Sultanahmet ve Civarı Yayalaştırma Projesi" kapsamında Sultanahmet Meydanı’nın yayalaştırıldığı hatırlatıldı.

Meydanın 7 Haziran'dan itibaren araç trafiğine kapatıldığını, turist otobüsleri için bazı indirme ve bindirme noktaları belirlendiğini bildirilen açıklamada, bu noktalardan birinin de Yerebatan Sarnıcı’nın üzerindeki yol olduğu belirtildi.

Yolun turizm sezonunun en hareketli günlerinin yaşanması nedeniyle yoğun bir trafiğe sahne olduğu vurgulanan açklamada, tonlarca ağırlıktaki yüzlerce tur otobüsünün her gün Yerebatan Sarnıcı’nın üzerinden geçtiğine, indirme noktası olduğu için araçların o bölgede oyalandığına dikkat çekildi.

İstanbul Turist Rehberleri Odası da (İRO) Yerebatan Sarnıcı önündeki yolun hemen trafiğe kapatılmasını talep eden bir açıklama yaptı.

"UYARI YAZISI GÖNDERDİK"

Açıklamada, "Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere İstanbul Valiliği, Büyükşehir ve Fatih belediyeleri, turizm sektör temsilcilikleri gibi ilgili kurumlara sadece uyarı yazısı göndermekle kalmayan İRO, konuya ilişkin çözüm önerilerini de aktardı.

İRO, ayrıca İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yu makamında ziyaret ederek, tehlikeye ilişkin kaygılarını iletti" ifadelerine yer verildi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Açıklamada, genel olarak Sultanahmet Meydanı yayalaştırma çalışmalarından oldukça memnun olduğunu dile getiren İRO’nun, Yerebatan Sarnıcı’nın karşı karşıya kaldığı tehlikeye dur demek için öne sürdüğü çözüm önerileri ise şöyle sıralandı:

"Yerebatan Caddesi’nin Tramvay yolundan Alay Köşkü Caddesi ile kesiştiği noktaya kadar uzanan bölümünün tümüyle trafiğe kapatılması, Tur araçlarının indirme-bindirme noktasının Yerebatan Sarnıcı’nın üzerinden Sultanahmet Parkı yanındaki eski otobüs durağına alınması, Kapalıçarşı yönüne devam edecek olan tur araçlarının Gülhane Parkı-Alay Köşkü karşısındaki Alay Köşkü Caddesi’nden yukarı doğru çıkarak Cağaloğlu Hamamı yanından Nuruosmaniye yönüne devam etmesinin sağlanması.

Alay Köşkü Caddesi’nin bu geçiş için tek yön olarak (aşağıdan yukarıya doğru) düzenlenmesi ve araçların geçişinin mümkün olabilmesi için bu caddede park yasağı uygulanması."

2