Ekonomi Yerli arabanın pilini üretecek

Yerli arabanın pilini üretecek

Paylaş
Yerli arabanın pilini üretecek

Yerli aracı üretecek konsorsiyum arasında olduğu açıklanan Zorlu Holding’den açıklama sonrasında önemli bir açılış geldi. Şirketin üretim üssü olan Manisa’da iki farklı yerde iki yeni fabrika açıldı

Vestel City’de 120 milyon avroluk yatırım ile akıllı telefon ve tablet üretim fabrikası kuruldu. Manisa’nın Gördes ilçesinde ise Türkiye’nin ilk nikel-kobalt işleme tesisi kuruldu.

Zorlu Holding’in yaptığı 600 milyon avroluk yatırım ile kurulan fabrika, paslanmaz çelik sektörü, kimya, porselen, cam, otomotiv, gemi ve uçak sanayi gibi pek çok sektör için nikel üretecek.


VESTEL NİKEL-KOBALT FABRİKASI KURDU


Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, ”Gördes’teki Türkiye’nin ilk nikel-kobalt işletme tesisi Meta Nikel Kobalt, teknolojisi ile kuzey yarım kürede tek, dünyadaki ilk 10 tesis içinde yer alıyor. Ar-Ge ve teknolojiye dayalı yeni nesil bir madencilik anlayışına sahip olan bu tesisimiz, elektrikli otomobillerin bataryalarında da kullanılan nikeli, katma değerli ürün haline getirerek ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor.” açıklamasıyla fabrikaya değindi.


FARKLI TEKNOLOJİ PİLLER KULLANILABİLİR


Elektrikli otomobilde nikel alaşımlı pil kullanılması durumunda yararlanılacak olan fabrika, teknolojik sebepler nedeniyle farklı bir teknolojide pil kullanılması gerekirse, elektrikli araç için pil üretmeye katkı sağlamayacak. Zorlu Holding’in ilk fazı için 360 milyon dolarlık yatırım yaptığı Meta Nikel tesisinde, 2015-2023’ü kapsayan ikinci faz ile birlikte toplam 860 milyon dolar değerinde bir yatırım hayata geçirilerek 20 bin ton nikel metal kapasitesine ulaşılacak.

Vestel Nikel-Kobalt Fabrikası Kurdu

Haberin Devamı