Ekonomi Yerli yabancı ayrımı kalktı

Yerli yabancı ayrımı kalktı

Paylaş
Yerli yabancı ayrımı kalktı

Hükümet aylardır beklenen devlet tahvili ve hisse senetlerine uygulanacak vergi konusundaki görüşünü açıkladı

Herkese sıfır stopaj

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hisse senetleri ile devlet iç borçlanma senetlerinde yerli ve yabancı bütün yatırımcılar için sıfır stopaj uygulanacağını açıkladı.

Buna karşın Şimşek, gerçek kişiler için ve diğer kurumlar için ise yüzde 10 stopaj uygulamasının süreceğini duyurdu. Dün İstanbul’da alınan Anayasa Mahkemesi’nin bono ve yatırım fonunda yabancıya sıfır stopajı iptal kararının ardından yeni düzenlemenin nasıl olacağına ilişkin soruları yanıtlayan Şimşek şöyle konuştu:

Haberler çok doğru değil

“Dün bazı yayın organlarında yer alan, yerli ve yabancılar için bütün menkul kıymetlerde yüzde 10 stopaj uygulanacağına dönük haberler gerçeği yansıtmıyor.

Biz bu konudaki çalışmayı tamamladık. Yeni düzenlemede hisse senetlerinde mevcut durum devam edecek. Yani yerli-yabancı tüm yatırımcılar için sıfır stopaj uygulaması sürecek.

Zaten bu, halen geçerli olan bir uygulama. Devlet iç borçlanma senetlerine gelince orada yerli ve yabancı ayrımını kaldırıyoruz.”

Gerçek kişiye vergi

Fonlar da dahil, bütün sermaye şirketlerine yüzde sıfır stopaj uygulayacaklarını söyleyen Şimşek, “Gerçek kişiler ve diğer kurumlar için yüzde 10 stopaj sürecek.

Bu konudaki bütün spekülasyonlara son vermek açısından bu açıklamayı yaptım” dedi. Uygulamanın bütçeye etkisine dönük bir soru üzerine Bakan Şimşek, bütçenin zaten yılın ilk aylarına bakıldığında öngörülenin üzerinde bir performans gösterdiğini belirtti. Şimşek, düzenlemenin etkisinin sınırlı olacağını kaydetti.

Birey-kurum ayrılıyor

‘Yerli-yabancı ayrımı kalkıyor, onun yerine bireysel ve kurumsal gibi bir ayrım mı geliyor?’ şeklindeki soru üzerine Şimşek, “Evet ama orada da sermaye şirketlerine, ki bunlara yatırım fonları dahil yüzde sıfır stopaj uygulaması, gerçek kişilere ve diğer kurumlara ise yüzde 10 stopaj uygulaması getiriyoruz” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin haksız bularak iptal ettiği düzenlemeye göre yerli yatırımcı bonodan elde ettiği gelir için yüzde 10 stopaj öderken, yabancı ödemiyordu.

2

Haberin Devamı