Yaşar Özay Yerli zeka testi kullanıma hazır
HABERİ PAYLAŞ

Yerli zeka testi kullanıma hazır

Haberin Devamı

Prof. Dr. Uğur Sak, 2 yıllık çalışma sonucu 20 kişilik akademisyen ekiple hazırladıkları ilk milli zeka testi ASİS’in milyonlarca dolar katma değer sağlayacağını söyledi.

Zeka testinin saha uygulaması kapsamında 26 il, ilçe ve köyde 6 bin 500'ün üzerinde 4-12 yaş aralığındaki öğrencide uygulama yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Uğur Sak, şunları söyledi: “Biz testi tamamladık, bakanlığa teslim ettik. Bakanlık farklı illerde tekrar deneme yapıyor. Nisan’dan itibaren kullanılmaya başlanacak.”

Kısa adı ASİS olan Anadolu Sak Zeka Ölçeği’nin yarattığı katma değerin çok büyük olduğunu vurgulayan Prof. Sak şöyle devam etti: “Her yıl Türkiye’de 500 bine yakın çocuğa zeka testi uygulanıyor. Milyonlarca dolar telif ücreti ödemekten kurtuluyoruz. Hatta bazı ülkelere de pazarlayabiliriz.”

Şu an için kullanılan zeka testlerinin 6 yaş altına uygulanamadığını belirten Prof. Sak “Milli zeka testimiz 4-5 yaş aralığına da uygulanıyor. Bu yaş çok önemli. Erken tanı yapabilirsek, özellikle zihinsel gelişim geriliği ve üstün yetenekli çocuklarda erken müdahale geliştirilebilir” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder