Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yeterince iyi yapılmadıysa...
HABERİ PAYLAŞ

Yeterince iyi yapılmadıysa...

Haberin Devamı

Testis toplardamarlarındaki varisleşme olan varikosel önce elle yapılan muayeneyle tespit ediliyor. Ardından da ameliyat kararı veriliyor. Operasyon sonrası varikosel tekrarlamaz, sadece yeteri kadar iyi yapılmadıysa sorun belirginleşebilir.

SORU: Cinsel organdaki siğiller stresten mi çıktı?

37 yaşında, 13 yıllık evliyim. Penisimin üzerinde siğile benzer 4 çıkıntı oluştu. İlk başlarda sivilce sandım. Ama bir müddet sonra bunların siğil olduğunu fark ettim. Utandım, doktora gidemedim. Eşim ilişkiye girmekten korktu. Şu anda yok denecek kadar küçükler. Stresten çıkmıştır diye düşündüm. Bunlar ne olabilir?

CEVAP

Bu gibi cilt sorunlarında görmeden yorum yapmak yanıltıcı olabilir. Ama genital bölge siğilleri çok sık rastlanan Human Papilloma Virüs adlı virüsten kaynaklanan siğillerdir. Sadece tahriş edildikleri taktirde kanama nedeni olurlar. Çeşitli yöntemler ile ortadan kaldırılmaları mümkündür. Ben kryoterapi denilen, soğutarak, dondurarak yok etme yöntemini tercih etmekteyim.

SORU: Ameliyat oldum ama varikosel tekrarlar mı?

27 yaşındayım. 2 ay önce varikosel ameliyatı oldum. Ameliyattan sonra spermim belirgin şekilde düzeldi. 2 hafta önce sağ yumurtalıkta fark edilir şekilde büyüklüğe, sol tarafta ise varisleşmeye benzer bir şeyler fark ettim. Varikosel ameliyattan sonra tekrarlar mı? Tekrarlarsa ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Varikosel ameliyattan sonra tekrarlamaz, bu durum ameliyatın yetersiz olması halinde durumun zaman içinde belirginleşmesidir. Bilhassa mikrocerrahi teknik uygulanmadığı taktirde bu durum sıkça görülebilmektedir. Sperm değerlerindeki değişiklikleri ise kendiniz anlayamazsınız. Ancak bu konuda uzmanlaşmış androloji laboratuvarlarında yapılacak tetkikler sonucu değerlendirme yapılabilir. Eğer varikoseliniz yapılmış olan varikosel ameliyatına rağmen devam etmekte ise bu konuda deneyimli ellerde düzeltici mikrocerrahi varikosel ameliyatı yaptırabilir ve bundan fayda görebilirsiniz.

SORU: Sabah kalkınca morardığını gördüm

23 yaşındayım. Birkaç gün önce korunmasız ilişkiye girdim. Sabah kalkınca penisimin üzerinde dip kısmına yakın bir yerde geniş bir morluk fark ettim. Acaba bu durum zedelenmeden mi kaynaklanıyor yoksa bu belirtiyi gösteren bir cinsel hastalık var mıdır?

CEVAP

Korunmasız cinsel ilişki her zaman önemli riskler içerir. Burada bahsettiğiniz ve bir gün sonra ortaya çıkan morluğun sebebi büyük ihtimal ile cilde ait ve zorlanmadan oluşan basit bir damar çatlamasıdır ve hızla düzelir. Birkaç gün içinde geçmez ise bir dermatoloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder