Gündem Yezidiler köylerine dönmek istiyor

Yezidiler köylerine dönmek istiyor

Paylaş
Yezidiler köylerine dönmek istiyor

Batman'ın Beşiri ilçesi Kuşçukuru köyünden, 1980 yılında Avrupa'nın farklı ülkelerine göç eden Yezidiler, bölgede koşulların düzelmesiyle köylerine dönmek istediklerini bildirdi

Batman’ın Beşiri ilçesi Kuşçukuru köyünden, 1980 yılında Avrupa’nın farklı ülkelerine göç eden Yezidiler, bölgede koşulların düzelmesiyle köylerine dönmek istediklerini bildirdi. Avrupa’da yaşayan ve köylerini ziyarete gelen bir grup Yezidi, Batman’da GAP Oteli’nde basın toplantısı yaptı. Toplantıda Yezidiler adına konuşan Nedim Erkiş, 1980 yılında askeri darbeden sonra baskı nedeniyle Avrupa’nın farklı ülkelerine göçe zorlandıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Beşiri ilçesinde sayıları yaklaşık 10 bin olan Yezidilerin, göçle 500’ün altına düştüğünü kaydeden Erkiş, Türkiye’nin Avrupa Birliği yolunda yaptığı reformların kendilerini umutlandırarak, geri dönüşe yönelttiğini kaydetti. Süreç içerisinde "güzel" gelişmelere tanıklık ettiklerini bildiren Erkiş, şöyle konuştu:

"İlk kez Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vali Yılmaz Arslan ve Beşiri Kaymakamı Ayşe Çağlar’ın taziyemize katılması bize moral vermiştir. 30 yıla aşkın süredir Almanya’da yaşıyorum. Bölgedeki olumlu gelişmelerden dolayı köyümüze dönme kararı aldık. 1992 yılında köyün ileri gelenlerine emaneten öyü teslim ettik. Geri dönüşümüzde itirazsız bir şekilde köyümüzü bize teslim edeceklerine dair söz verdiler. Aramızdaki diyalog hiç kopmadı. Hatta tüm ölülerimizi bile köyün mezarlığına defnettik. Ancak geri dönüşümüzde engellemelerle karşılaştık. Engellemeler bizi şoke ettiği gibi gelenek ve göreneklerimize de ters düşmüştür."

Topraklarını ve evlerini emanet ettikleri bölgenin ileri gelenlerinin, kendilerini engellemeye çalıştığını ileri süren Erkiş, tapuları ellerinde bulunan evlerini almak için hukuki süreç başlattıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

AA