Gündem YGS'ye girecekler dikkat

YGS'ye girecekler dikkat

Paylaş
YGS'ye girecekler dikkat

2 milyonu aşkın öğrencinin hazırlandığı Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'nın ilk aşaması pazar günü yapılacak. Süleyman Şah Üniversitesi Kariyer Merkezi, sınav öncesi öğrencilere tavsiyelerde bulundu

POSTA.COM.TR

Üniversite adaylarının heyecanla beklediği Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS), 23 Mart Pazar günü yapılacak. Öğrenciler son hazırlıklarını yaparken, adayların psikolojik durumları kritik önem taşıyor. Uzmanlara göre bu sınavı kazanmak, psikolojik bir mücadeleyi de beraberinde getiriyor. Süleyman Şah Üniversitesi (SSU) Kariyer Planlama Merkezi, YGS’ye girecek adaylara tavsiyelerde bulundu.

Sınav stratejinizi belirleyin


SSU Kariyer Planlama Merkezi yetkilileri, ilk etapta öğrencilere şu tavsiyelerde bulunuyor:

* Sınava girdiğinizde hangi alanlardaki testleri hangi sırayla çözeceğinizi belirleyin, Sınavlarda zor soru kolay soru ayrımı yapmayın. Çünkü kolay sorular en sık dikkat hatası yapılan sorulardır. Her öğrencinin dikkatinin zaman zaman dağıldığını unutmayın. Sınavda dikkatinizin dağıldığını hissettiğinizde 30 saniyelik kısa molalar verin. Baş etmekte zorlandığınız duygusal psikolojik sorunlarınız konusunda sınavdan önce bir uzmandan yardım alın.

* Sınava saatler kala artık ders çalışmayı bırakın. Size pozitif enerji sağlayan kişilerle bir arada olun.

* Sınav esnasında vücudunuzda heyecan belirtileri hissederseniz bu belirtilerin sınavın başlarında normal olduğunu düşünün. Bu hafif heyecanın sizin sınava daha iyi konsantre olmanıza katkıda bulunacağını aklınızdan çıkarmayın. Sınavın hemen öncesinde sanki bütün bildiklerinizi unutmuş gibi bir düşünceye kapılabilirsiniz. Bu durum karşısında telaşa kapılmayın. Bunun gerçek olmadığını ve o an ki sınav psikolojisinden kaynaklandığını bilmelisiniz.

* Yanınızdaki kişilerin kaçıncı soruda oldukları ile ilgilenmeyin. Önemli olan sizin soruları nasıl çözdüğünüzdür. Onlar soruları atlayarak da yapıyor olabilirler.

* Geçen zamanla ilgilenmek yerine kendinizi sınav sorularına odaklamaya çalışın.

* Çok gerginleştiğinizi fark ederseniz birkaç nefes egzersizi yapmakta fayda var. Burnunuzdan derin nefes alıp, yavaşça ağzınızdan verebilirsiniz.

* Sık sık saate bakmak yerine bölümler arasında saatinize bakınız. Çok sık saate bakmak sizi telaşlandırabilir.

* Sınavdan süre bitiminden önce çıkmayın. Size ayrılan süreyi son saniyesine kadar değerlendirin. Süreniz kaldığı takdirde yanıtlarınızı kontrol edin.

* Uzun paragraf sorularından çekinmeyin. Paragraf çok uzun ya da yapamam diye önyargılı yaklaşmayın. Bu soruları önce soru bölümünden başlayarak okuyun. Yani önce soru bölümünü okuyun sonra bu bakış açısıyla paragrafı okuyun. Paragraf ne kadar büyük olursa soru o kadar kolay olacaktır.

* Zihninizde sınavı önceden yaşayın. Gözlerinizi kapatıp, kitapçıkların dağıtıldığını, kitapçık türünü cevap kâğıdına kodladığını, soruları rahatlıkla çözebileceğinizi, uğraştıran soruları “Bekle beni, elimden kurtulamazsın, daha sonra dönüp seninle ilgileneceğim” diyerek ertelediğini ve daha sonra dönerek yanıtladığınızı, kodlamaları ikkatlice yaptığınızı ve sınavı başarı ile bitirdiğinizi hayal edin, et. Hedeflediğiniz puanı aldığınızı gösteren sınav sonuç belgesinin elinize ulaştığını görün.

SSU Kariyer Planlama Merkezi yetkilileri ayrıca, öğrencileri ve aileleri sınavın iki aşamadan oluştuğunu unutmamaları konusunda uyararak ilk sınavda çok başarılı olamayan öğrencilerin ikinci sınavda eksiklerini gidermesi durumunda başarılı sonuçlar alabileceklerini konusunda görüş bildirdi.