Gündem YGS'ye giren adaylara uyarı

YGS'ye giren adaylara uyarı

Paylaş
YGS'ye giren adaylara uyarı

ÖSYM, 27 Mart'ta yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) katılacak adayların her biri için özel soru kitapçığı ile cevap kağıdı hazırladı

ÖSYM, YGS ile ilgili hazırlıklarını sürdürüyor. Kopya olaylarının ve sınavda başkasını yerine sokmanın engellenmesi amacıyla YGS’de "adaya özel soru kitapçığı ve cevap kağıdı" uygulaması yapılacak.

HER ADAYIN CEVAP ANAHTARI FARKLI

Bu çerçevede, sınavda yöneltilecek sorular her aday için rastgele oluşturulmuş bir sırada soru kitapçıklarında yer alacak. Soru kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynısı olacak ancak soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevap seçeneğinin yeri değişebilecek.

Bu nedenle her adayın cevap anahtarı da farklı olacak. ÖSYM, "adaya özel soru kitapçığı ve cevap kağıdı" uygulamasının sonuçlarını görmek için belirlenen pilot illerde YGS’ye girecek lise son sınıf öğrencilerini kapsayan bir deneme sınavı gerçekleştirdi.

Deneme sınavı sonunda cevap kağıtlarının soru hazırlama, bilimsel denetleme ve eğitim bilimci uzmanlar tarafından istatistiksel olarak incelendiğini belirten ÖSYM, sorulan soruların yerlerinin rastgele değiştirilmesinin adaylara herhangi bir üstünlük sağlamadığı ya da olumsuzluk yaratmadığının tespit edildiğini bildirdi.

ADAYIN FOTOĞRAFI OLACAK

YGS’de, sınav başlarken sadece adayın kendisinin açabileceği soru kitapçığı ve ilgili cevap kağıdını içeren bir set verilecek. Adaya özgü cevap kağıdının üzerinde de adayın fotoğrafı bulunacak.

Adaya özgü soru kitapçığının kapağında adayın kimlik bilgileri, fotoğrafı ve soru kitapçığı numarası bulunacak. Ayrıca, soru kitapçığı numarası kitapçığın her sayfasında yer alacak.

ADAYLARA ÖNEMLİ UYARI

Bu arada, YGS’ye girecek adayların sınava girecekleri yerleri internetten öğrenmeleri gerekiyor. YGS adaylarına sınava giriş belgesi gönderilmeyecek. Her adayın, sınava gireceği yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, T.C. kimlik numarası ve şifresi ile ÖSYM’nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden kendisinin edinmesi isteniyor.

Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunuyor. Adaylar, internetten edinecekleri bu belgenin renkli veya siyah beyaz çıktısını sınav günü yanlarında getirecekler. Bu belgesi yanında olmayan adaylar sınava alınmayacak.

Sınavda fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgesi olarak sadece nüfus cüzdanı veya pasaport kabul edilecek. Nüfus cüzdanının fotoğraflı ve T.C. kimlik numarası yazılı olması gerekiyor.

Özel kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanını veya pasaportunu sınav günü yanında bulundurmayan aday gerekçesi ne olursa olsun sınava alınmayacak, sınava alınsa bile geçersiz sayılacak