Dünya Yılanlı köye talih kuşu kondu

Yılanlı köye talih kuşu kondu

Paylaş
Yılanlı köye talih kuşu kondu

Çin'in Zisiqiao köyü bir zamanlar başlarına dert olan yılanlar sayesinde bugün para basıyor. Köylüler ilaç ve restoran sektörüne yılan yetiştirmekte güçlük çekiyor

Çin’in Zhejiang eyaletinin uçsuz bucaksız tarım alanlarınının içinde saklı olan Zisiqiao köyünde ölümcül bir sır saklı. Bu köyü oluşturan evlerden her birinde, birbirlerinden zehirli binlerce yılan bulunuyor. Bu durumun nedeni ise bir hayli ilginç. Geçmişte kuraklıktan yakınan köylüler, şimdi yılanlar sayesinde bir zamanlar ancak hayallerini kurabilecekleri miktarlarda paralar kazanıyor.

Haberin Devamı

Kobra, engerek ve pitonlar, adı “yılan köyüne” çıkan Zisiqiao’nun dört bir yanında kaynıyor. 1985’ten beri yılanları kurutarak geleneksel ilaç yapımında kullanan 60 yaşındaki çiftçi Yang Hongçang, “Çin’de en fazla yılanı olan köy biziz… Her yılan türünü besliyoruz” diyerek övündü.

Yang, yılanları satmaya başladıktan bir süre sonra, yılan popülasyonunun hızla azaldığını fark etti. Bunun üzerine, köyünü bir “yılan üretim merkezine” çevirdi. Üç yıl içinde köşeyi dönen Yang, köyün desteğini alarak “yılan köyünü” hayata geçirdi. Bugün, Zisiqiao’da bulunan 160 evde, her yıl üç milyondan fazla yılan üretiliyor.

HEM İLAÇ HEM YEMEK

“Sırtı göğe bakan her canlıyı” yiyen Çinliler için, yılan en temel besin kaynaklarından biri olduğu gibi, tedavi gücü yüksek olduğuna inanılan bir ilaç kaynağı. Çin’de, yılan çorbası veya şarabı içmenin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, çok uzun yıllardır geçerli olan bir inanış.

Yıllar geçtikçe işi giderek daha da büyüten Yang, şirket sahibi oldu ve kendi markasını hayata geçirdi. Dahası, sadece üretim ve satışla ilgilenmeyen Yang, kurutulan yılanlardan yılan şarabı ve yılan pudrası da üretiyor.

Yang, “Yılanları üretme yöntemimiz hem eyalet, hem de ülke tarafından benimsendi. Köyümüz bir şirket gibi kabul ediliyor… Yılanları araştırıyor ve onları üremeleri için çiftliklere teslim ediyoruz” dedi.

Geçmişte, sadece erkek ve dişi yılan bir araya konularak çiftleştirme yapılırken, bugün farklı bir yöntem kullanılıyor. Yang, dişiler arasından üreme için en iyisini tespit ediyor, dişiye özel diyet uyguluyor ve yılan yumurtalarının en iyi şartlarda tutulduğuna dikkat ediyor.

TALEP PATLAMASI

Restoran ve ilaç şirketlerinin siparişlerini yetiştirmek için gece gündüz çalışan Zisiqiao köyü, yemek ve ilaç sanayisi sayesinde her yıl yüz binlerce yuan basıyor. 20 yıldan beri evinde yılan besleyen Yang Xiubang, gelirinin “her yıl düzenli bir şekilde arttığına” dikkat çekti.

Haberin Devamı

46 yaşındaki Yang, “İlaç sanayisinin talebi daha yüksek. Kurutulmuş yılanlarımız peynir ekmek gibi gidiyor… Ayrıca yılan ciğeri ve safra kesesine de talep büyük” dedi.

İhracatlarının “uçtuğuna” değinen Yang, “ABD, Almanya, Japonya ve Güney Kore müşterilerimiz arasında” dedi.

ALICI DA MEMNUN

Zhejiang eyaletinin en büyük şehirlerinden Hangzou’da yılan pudrası satan dükkan sahibi Gao Çençang, “Yılanın her bir parçası altın değerinde… Çin’de çok güçlü bir yılan kültürümüz var… Onları yemeye doyamıyoruz” ifadesini kullandı.

Yang, her ne kadar güçlü bir sanaiyi olsa rekabetin ve risklerin de çok yüksek olduğunu belirtti. 55 yaşındaki üretici Yang Wenfu, “Kariyerimin henüz başlarında bir engerek yılanı beni ısırdı… Korkum bugün hala devam ediyor… Isırıklar yüzünden iş yapamaz hale gelenler de var” dedi.

Haberin Devamı

Hürriyet