Yaşam Yılbaşında alkollü trafiğe çıkmayın

Yılbaşında alkollü trafiğe çıkmayın

Paylaş
Yılbaşında alkollü trafiğe çıkmayın

Yılbaşında alkol alan sürücülere uyarılarda bulunuldu

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Burak Güngör, yeni yıl kutlamaları sırasında alkollü içki kullanımının arttığına dikkat çekerek, alkol kullanımı yüzünden birçok trafik kazası meydana geldiğini hatırlattı.

Sürücüler ile özellikle içki satışı yapılan yerlerin yılbaşı gecesinde daha dikkatli olmalarını isteyen Güngör, alkollü alanların kesinlikle araç kullanmamaları gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: "Eğlence yerlerinde, özel mekanlarda veya gazinolarda işletmecilerin alkol alan müşterilerini evlerine bırakacak araç ve şoför temin ederek olası kazalara meydan vermemeleri gerekir.

Özellikle 15-25 yaş arası gençlerin kendi aralarında parti düzenleyerek alkol almaları ve daha sonrada araç kullanmaları kazalara yol açabilmektedir. Bu nedenle gençlerin kendi aralarında araç kullanacak birini belirlemeleri ve yollarda aşırı hızdan kaçınmaları gerekir."

3 ŞİŞE BİRA KAZA RİSKİNİ 11 KAT ARTIRIYOR

Güngör, 3-4 şişe bira içen bir sürücünün kaza yapma riskinin, alkol almamış bir kişiye göre 11 kat fazla olduğunu belirterek, "0,50 promil alkol almış kişide algılama ve refleks yavaşlaması, dikkat bozulması, kontrol güçlüğü, fazla konuşma ve gülme gibi belirtiler ortaya çıkar.

Bu kişilerin kaza riski 2 kat fazladır. 100 promil alkollü kişilerde ise aşırı konuşma, yürüme bozukluluğu gibi belirtilen görülürken kaza yapma riski 10 kattır" dedi.

Yapılan zamlarla 2010 yılının ilk dakikalarından itibaren alkollü araç kullanırken ilk kez yakalanmanın cezasının 548 lira, kırmızı ışıkta geçmenin ise 130 lira olacağını dile getiren Güngör, yılbaşı gecesinin mutlu ve kazasız geçmesi için özellikle sürücülerin alkolden uzak durmalarını istedi.

Haberin Devamı