Opr. Dr. Hande Akbaş Yıllarca sizinle yaşayabilir
HABERİ PAYLAŞ

Yıllarca sizinle yaşayabilir

Haberin Devamı

HPV virüsü tarafından oluşan siğiller çoğunlukla ilişki yoluyla geçiyor. Bazen vücuda giren virüs hiçbir bulgu vermeden sessiz olarak yıllarca sizinle kalabilir. Bağışıklık sisteminiz zayıf düşünce de ortaya çıkarak kendini gösterebilir...

Kızamıkçık mikrobu çok mu tehlikeli?

30 yaşındayım. 3 ay önce kızamıkçık mikrobundan dolayı 7 haftalık bebeğimi kaybettim. Doktorum, 3 ay gebe kalmamam gerektiğini söyledi. Yeniden bebek sahibi olmak istiyorum. Doktorum bu mikrobu yok etmek için ilaç vermedi. Acaba ne zaman hamile kalmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kızamıkçık virüsü fetus üzerinde çok zararı olan, etkin bir virüstür. Gebeliğinizin devam etmesi halinde bebeğinizde birçok sakatlık meydana gelebilirdi. Bu riski almayarak gebeliğinizi sonlandırmış olmanız yerinde bir karar olmuş. Bu virüs alındıktan sonraki 6 ay içinde tam olarak bağışıklık gelişmemiş olacağından genellikle bu süre içinde kesinlikle hastanın tekrar gebe kalması önerilmez. Bu mikrop bir virüs olduğu için ne yazık ki ona karşı etkili bir ilaç bulunmamaktadır. Virüsün aşısı mevcuttur. Ama siz hastalığı geçirmiş olduğunuz için aşı olmanızın da anlamı kalmamış. Gebe kalmadan önce yaptırsaydınız anlamlı olurdu. Zaten bu dakikadan itibaren vücudunuz kızamıkçık virüsüne karşı doğal bağışıklık kazanmış durumdadır.

Siğiller nereden bulaştı?

42 yaşındayım, hiç evlenmedim. Genital bölgemede 5-6 adet siğil çıktı. Yaktırdım. Bu siğiller bana nereden bulaştı? Bu siğillerin yıllarca kuluçkaya yattıklarını okumuştum, acaba doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, siğiller genellikle HPV virüsü tarafından oluşur ve bu virüs sıklıkla ilişki yoluyla geçer. HPV virüsü vücuda bir kez girdikten sonra hemen bulgu vermese bile sessiz olarak sizinle yıllarca yaşayabilir. Bağışıklık sisteminizin zayıfladığı zamanda da aktif hale gelerek siğil ya da bazı tipleriyle rahim ağzı kanserine neden olabilir. Siğiller kanserleşmez. Ama yayılmaya meyilli olduklarından daha fazla ilerlemeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızı öneririm.

İlacı bırakınca sorun başlıyor

20 yaşında kızım. Benim sorunum polikistik over. 2 yıl önce doktora gittim. Doğum kontrol hapı verip kullanmamı söyledi. Kullanıyorum ama ilacı bıraktığım zaman tekrar oluşuyor. Sizce neden böyle oluyor? Başka doktora gitmeme gerek var mı? Yoksa ilaca devam edeyim mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu genellikle genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan ve menopoza girinceye kadar kesin tedavisi olmayan bir hastalıktır. Hastanın en fazla ne yönden şikayeti varsa sadece o şikayetleri kontrol altında tutabilecek ilaçlar veririz. Verilen ilaçların tedavi edici etkisi olmadığından ilacı bıraktıktan bir süre sonra şikayetleriniz geri gelecektir. Şu anda ilaçtan memnunsanız kesmeden devam etmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder