Ekonomi Yılmaz'dan iffet dersi

Yılmaz'dan iffet dersi

Paylaş
Yılmaz'dan iffet dersi

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bankalara dönük yıkıcı eleştiriler yapılmaması gerektiğini söylerken, üslubuyla şaşırttı

18'LİK GENÇ KIZ GİBİ

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, dün bankalara yıkıcı eleştiriler getirenlere ‘üsluplarını ayarlama’ uyarısında bulundu. Ancak Yılmaz, uyarıdan çok ahlak dersine benzeyen üslubuyla şaşırttı. Adana Sanayi Odası’nda konuşan Yılmaz, ‘Bankaların krizde nasıl olur da kârı artar?’ sorusunu, “Bankalar 18 yaşındaki genç kız veya delikanlı gibi, iffeti lekelenmemesi gereken kuruluşlardır” diye yanıtladı.

KÂR KREDİYE DÖNÜŞMELİ

Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Bunu söylerken ‘Bankalar yanlış yapmazlar, eleştirilemezler’ demek istemiyorum. Devlet, bankacılık lisansı verdiği andan itibaren bankaların yükümlülüklerine ortaktır. Bu unutulmamalıdır.” Bankaların sağlıklı olmasının ve kâr etmesinin toplum için faydalı olduğunu belirten Yılmaz, “Ama bu kârın kredi olarak iş ve aş üreticilerine, sanayiciye yöneltilmesi gerekir” dedi.

Haberin Devamı

İSTATİSTİK DE NAMUS

Durmuş Yılmaz, sanayicilerin Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerinin sağlıksız olduğunu savunması üzerine, istatistiğin de bir ülkenin ‘iffeti’ olduğunu söyledi. Yılmaz, “Kamu tarafından üretilen rakamlar ülkenin namusu, iffetidir. Bir ülkeye yapılabilecek en büyük kötülük bu rakamları manipüle etmektir. Açıklanan verilerin yöntemi de bellidir, en sağlıklısı bunların sıhhatine inanmaktır” dedi.

NOT ARTARSA ŞAŞMAYIN

Durmuş Yılmaz konuşmasında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye verdiği notlara da değindi. Yılmaz, gelecek dönemde Türkiye’nin notunun ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye çıkmasının sürpriz olmayacağını belirtti. Yılmaz ayrıca gerek küresel gerek iç ekonomik toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle, faizlerin uzun bir süre düşük kalacağını vurguladı.