Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yine de dikkat edin!
HABERİ PAYLAŞ

Yine de dikkat edin!

Haberin Devamı

Halk arasında zevk suyu olarak bilinen kaygan sıvının yapısı normal meni kıvamında değildir ve cinsel ilişkiye kolaylaştırır. Hamileliğe sebep olma ihtimali düşüktür ama içinde az da olsa sperm hücresi bulunur.

SORU: Sık idrara çıkıyorum

55 yaşındayım ve 20 yıldır evliyim. Benim sorunum 1.5 yıldır sık idrara gitmem. Doktora gittim, prostat sorunum olduğunu söyledi. Prostat cinsel yaşamı mı etkiler mi?

CEVAP

Şikayetlerin derecesine bağlı olarak erkeklerde 50’li yaşlardan itibaren sertleşme sorunu ortaya çıkabilir. Diyelim, 60 yaşında birinin prostatı çok büyüdü. Bu yüzden de sürekli tuvalete gidip idrar yaparken yanmalar, sızılar yaşıyor. Akşam yatağa yattıktan sonra 1-2 saatte bir tuvalete kalkma ihtiyacı duyuyor. Bu durumdaki birinin bir anda odaklandığı tek şey idrar problemleri olur. Öyle ki, sinemaya gittiğinde ilk önce tuvaleti gözüne kestirir. İşte tüm bunlar cinsellikten uzaklaşmak için yeterli sebep. Kişi öyle sorunlar yaşıyordur ki, cinsellik umurunda bile değildir. Maalesef bu şikayetler sertleşme sorununu da tetikleyebilir. Zaten 40’lı yaşlardan sonra erkeklerin cinsel yaşamında bir iniş süreci olur; performansta bir azalma süreci başlar. Bir de bunun üstüne prostatın yol açtığı belirtiler eklenince hasta sertleşme sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Eğer hasta bir üroloğa başvurursa önce prostat yakınmaları ortadan kaldırılır, buna bağlı olarak da sertleşme sorunu düzelir.

SORU: Boşalırken ağrı oluyor, neden?

İdrar yollarında iltihaplanma var. Doktora gittim, ilaç verdi. Bu ilaçları kullandıktan sonra cinsellik sırasında boşalma olduğu zaman ağrı oluyor. Bunun nedeni nedir?

CEVAP

İdrar yolu iltihaplanmalarında boşalma sırasında ağrı olması imkansız değilse de çok nadiren görülen bir durumdur. Gelen meninin içinde kan olup olmaması, prostat ve meni keselerinizin makattan yapılacak ultrason ile değerlendirilmesi, PSA değerlerinize bakılması gibi muayeneye eşlik edecek bazı tetkiklerden sonra bir üroloji uzmanı tedavinizi düzenleyebilir.

SORU: Zevk suyundan hamile kalınır mı?

Cinsel ilişki sırasında boşalma öncesinde erkekte meydana gelen kaygan sıvının hamile bırakma özelliği var mı? Varsa ihtimal yüksek midir?

CEVAP

Halk arasında zevk suyu adı verilen bu salgı idrar yolu etrafında bulunan salgı bezlerinin ve prostatın salgısının karışımından ibarettir. Normal meni kıvam ve yapısında değildir ama mikroskopik incelemede içinde tek tük de olsa sperm hücresine rastlanabilir. Bu neden ile hamilelik nedeni olma ihtimali çok az hatta teorik düzeyde dahi olsa vardır. Bu salgı erkekte spermin geçeceği yolu temizlemek, kayganlaştırmak ve cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak için salgılanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder