Dünya 'Yırtılırsa garantiniz sona erer' etiketi yasadışı ilan edildi

'Yırtılırsa garantiniz sona erer' etiketi yasadışı ilan edildi

Paylaş
'Yırtılırsa garantiniz sona erer' etiketi yasadışı ilan edildi

Özellikle elektronik cihazların tamamında gördüğümüz ‘yırtılırsa garantiniz sona erer’ etiketleri yakında tarih olabilir. ABD Federal Ticaret Komisyonu bu etiketlerin tüketici yasalarını ihlal ettiğini tespit etti

Akıllı telefon, bilgisayar, tablet, oyun konsolu gibi tüm elektronik cihazlarda bulunan ‘bunu sökerseniz garanti kapsamı dışında kalırsınız’, yabancı aksesuar kullanımı garanti kapsamı dışındadır’ veya ‘yetkili servis dışındaki tamiratlar garantiyi kaldırır’ gibi etiketler yer alır.

ABD tüketici koruma kuruluşu Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC) göre şirketlerin bu tür ilkeler türetmeleri yasadışı olarak belirlendi. FTC, bu kapsamda 10 Eylül tarihinde 6 firmaya mektuplar gönderdi ve bu kuralların 1975 Magnuson-Moss Garanti Yasası’nı çiğnediğini belirtti. Yasaya göre hiçbir üretici, cihazın garanti kapsamı tamiratı için koşullar üretecek bir yetkiye sahip değil.

FTC, bu talebinde pek nazik değil ve firmalara 30 gün içinde bu yasaya uyması talimatı verdi.

Firmaların garanti kapsamını belirli ürünlerin kullanımıyla sınırlaması FTC’nin Tüketici Koruma Bürosu’na göre tüketicilerin daha fazla para ödemesine neden oluyor ve tüketiciye zarar veriyor. Bunların dışında rekabetçi ürünler ve hizmetler sunmaya çalışan küçük firmaları da zarara uğratıyor.

Haberin Devamı