Gündem Yoğun sis hava trafiğini aksattı

Yoğun sis hava trafiğini aksattı

Paylaş
Yoğun sis hava trafiğini aksattı

İstanbul'da akşam etkili olan yoğun sis hava ulaşımında aksamalara neden oldu

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda akşam saatlerinde etkili olan yoğun sis nedeniyle görüş mesafesi 300 metrenin altına düştü. Bunun üzerine uçaklar, geçen hafta (CAT) Kategori 3A standartlarına kavuşarak görüş mesafesi 200 metreye kadar düşse de iniş yapılabilen 05-23 numaralı pistini kontrollü olarak kullanmaya başladı.

Haberin Devamı

Bazı uçaklar da Sabiha Gökçen Havalimanı ve diğer illerdeki havalimanlarına yönlendirildi. THY’nin akşam saatlerindeki Moskova-İstanbul ve MNG Havayolları’nın Doha-İstanbul seferini yapan kargo uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı’na; Atlasjet’in Antalya- İstanbul seferini yapan uçağı da İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na yönlendirildi.

Atatürk Havalimanı’na iniş yapacak uçaklarda bulundukları meydanlarda sisin etkisini kaybetmesi için bekletildi. Ayrıca THY'ye ait üç yolcu uçağı da CAT 3 sistemine uyum sağlayamadığı için Atatürk Havalimanı'na inişte yoğun sis nedeniyle pisti pas geçmek zorunda kaldılar.

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki Florya Ataköy yönündeki 05-23 pistinin Florya tarafındaki 05 yaklaşımı Aletli İniş Sistemi’nde(ILS) CAT) Katagori 3A’ya geçten hafta yükseldi. Uçaklar bu piste görüş mesafesi 200 metreye kadar düşse bile inebiliyor.

Haberin Devamı

'CAT' kategori, o havalimanına hangi şartlar altında inilebileceğini belirtiyor. Kategoriler belirlenirken pistlerdeki ILS yani Aletli İniş Sistemi, pist ışıkları (yaklaşma, pist eksen, kenar vb.) gibi bir çok faktör göz önüne alınıyor.

(DHA)