Yaşar Özay YÖK Başkanı öğrencileri uyardı
HABERİ PAYLAŞ

YÖK Başkanı öğrencileri uyardı

Haberin Devamı

Üniversite giriş sınavının son virajı tamamlandı. Sıra tercih dönemine geldi. Binlerce aday puanların açıklanmasından sonra tercihlerini yapacak. Bilindiği gibi meslek seçimi ve üniversite tercihi insan hayatının en önemli dönüm noktalarından birini teşkil ediyor. Bu nedenle üniversite adaylarının hangi mesleği tutkuyla ömürlerinin sonuna kadar yapabileceklerini iyice analiz etmeleri gerekiyor. Çünkü ülkemizde her yıl üniversitede okuyan 500 bin öğrenci mesleklerinden ve üniversitelerinden memnun olmadıkları için yeniden sınava giriyor. Böyle olumsuz bir tablonun ortaya çıkmasının en büyük nedeni ise üniversite adaylarının meslek ve üniversite seçiminde yeterli derecede titiz davranmaması, ‘kulaktan dolma’ açıklamalara inanması.

Üniversiteleri inceleyin

Bu olumsuz gidişi, yükseköğretimin geleceğini, vakıf üniversitelerinin durumunu, üniversitelerin kalitesinin artırılması ve öğretim üyelerinin durumunu 10 yıldan beri YÖK’ün bünyesinde görev yapan, başkanlığa atandıktan sonra yatay geçiş, taban puan, öğretim üyelerinin durumu ve şeffaflık konusunda radikal kararlar alan YÖK Başkanı Prof. Dr Yekta Saraç’a sordum. Uzun bir görüşme oldu. Bu yazımda yükseköğretimde yapılacak değişiklikleri ve vakıf üniversitelerinin kalitesinin artırılması için alınacak düzenlemeleri başkana verdiğim söz gereği paylaşamayacağım.

Ancak tercih dönemiyle ilgi uyarılarını üniversite adaylarıyla paylaşmak istiyorum. Her yıl 500 bin öğrencinin yanlış tercih yüzünden yeniden sınava girmesinin ülke ekonomisine getirdiği zararla geçlerin hayata atılmalarının gecikmesi ve bu durumun ailelere ve gençlere stres yaşatmasından rahatsız olduğunu belirten Prof. Dr Yekta Saraç “Gençler mutlu olacakları programları seçsinler. Üniversiteleri tanımadan üniversite seçimi yapmasınlar. Bilhassa üniversiteye giderek incelesinler. Üniversitenin başarı yüzdesini, bölümlerdeki öğretim üyelerinin sayısını, burs durumunu, fiziki yapısını ve laboratuar sayısını mutlaka öğrensinler. Mezunlarından destek alsınlar. Biz bu yıl öğrencilerin yanlış tercih yapmamaları için kılavuza her fakültenin ve bölümün kaç profesörü, kaç doçenti ve kaç doktoralı öğretim üyesinin bulunduğunu yazdık.

Burs süresini öğrensinler

Önümüzdeki yıl daha geniş verileri paylaşacağız. Adaylar bursla, indirimi karıştırıyorlar. Bu konuda çok fazla şikayet alıyoruz. Bu nedenle adaylara şu uyarıda bulunmak istiyorum. Üniversitelerin yasal olarak bir burs oranları vardır. Birde üniversitelerin verdiği indirimler var. Bunu karıştırmasınlar. Burs süresinin ne kadar olduğunu mutlaka öğrensinler. Üniversitenin uluslararası bağlantıları da çok önemli.

Seçtiğiniz bölümle ilgili uluslararası bağlantı sizin dünyanın her ülkesinde çalışmanızı sağlayabilir. Bilinçli tercih konusuna çok önem veriyoruz. Hangi üniversitenin hangi fakültesinden mezun olanların, girdikleri giriş sınavlarında ne kadar başarılı oldukları üniversite adaylarının bilgisine sunulacak. Adayın ezberci tercih yapması önlenecek. Biz adaylara 25 tercih seçeneği sunuyoruz. Adayların bu tercihlerinin hepsini doldurmaları yanlışlığa neden oluyor. Aday gidebileceği yerleri tercih etmeli. Tercih dönemleri için Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapıyoruz. Okullardaki rehber öğretmenlerin yardımıyla öğrencilerin daha bilinçli tercih yapabileceklerini düşünüyoruz. Her kurum kendine göre bir tercih politikası uyguluyor. Bunların arkasında bazı üniversiteler var” açıklamasında bulundu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder