Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan ve YÖK Başkanı Saraç'tan açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve YÖK Başkanı Saraç'tan açıklama

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve YÖK Başkanı Saraç'tan açıklama

YÖK Başkanı Saraç 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuştu, "Yeni düzenlemeyle sınavı, bir hafta sonunda başlayıp, bitirmeyi planlamaktayız" dedi. Saraç'ın ardından konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Son günlerde şahsıma ders kitaplarının içeriğiyle ilgili daha fazla şikayet gelmeye başladı. Demek ki burada bir sıkıntı var" ifadelerini kullandı.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni"nde konuştu.

Saraç'ın açıklamasından satır başları;

Külliyemizde sizlerle bir arada olmak, üniversitelerimize güç katmaktadır. YÖK olarak önümüze somut hedefler koyduk. İhtisaslaşma, mühendislik ve temel bilim alanlarına yönelik YÖK planlamaları, YÖKDİL, ALES sınavlarındaki köklü değişiklikler.

Ülkenin geleceği açısından temel bilimler eğitiminde bu yıl doluluk oranı yüzde yüze ulaştı.


ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ


YÖK olarak TBMM komisyonları ile etkin çalışma gerçekleştirdik.

2017-2018 hedeflerimizde öne çıkan başlığımız Araştırma Üniversiteleri başlığıdır. Akademinin genç kuşakları kazandırması sürecinde bilimsel kazanımların daha ileriye taşınması tezinin temel fazıdır. Sistemli ve kararlı adımlar atıyoruz. Bu üniversiteler ülkemizin dünyada bağımsız duruşunun mihenk taşı olacaktır. Araştırma üniversitelerinin belirleme sürecinde 58 devlet üniversitesi niyet beyanında bulundu. Sonunda 25 üniversite belirlendi.

Artık YÖK olarak uluslararası araştırma projelerine imza atıyoruz. Bütün bu çalışmalar ülkemizin gücüne önemli katkılar sağlayacaktır. 15 Temmuz'dan sonra Türkiyemize yabancı uyruklu öğrenci gelişi sayısında gerileme olacağı fikri oluştu. Geçen sene gelen öğrenci sayımızda ciddi bir artış oldu. Bu sevindiricidir.


SINAVI BİR HAFTA SONUNDA BAŞLAYIP BİTİRECEĞİZ


Yeni düzenlemeyle sınavı, bir hafta sonunda başlayıp, bitirmeyi planlamaktayız. 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz. Temel olarak sayısal, sözel, eşit ağırlık puan türleri olacak. Türkçe ve matematik, sınavın merkezi olacak. Milyonlarca öğrenci ve aileye belirtmek isterim ki asla tedirgin olmasınlar, sorular aynen eskisi gibi Milli Eğitim müfredatından olacak.


ERDOĞAN: İKİ YENİ HEDEF AÇIKLAMAK İSTİYORUM


Saraç'ın ardından konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

Üniversitelerimizin diğer sorunlarının çözümü için de gereken adımları atmaya hazırız. Bunun karşılığında üniversitelerimizden tek bir talebimiz var; o da bilim üretmeye devam etmeleri. Burada YÖK'e iki yeni hedef açıklamak istiyorum ilki öğretmen yetiştiren programların geliştirilmesi. Çünkü eğitim öğretim şu anda ülkemizin en ciddi sıkıntısıdır. Bunun yanında müfredattan ders kitaplarına, eğitim öğretimde çözmemiz gerek pek çok sorunumuz bulunuyor. Bir diğeri de kültürdür. Eğitim öğretim nesillerin mimarlığıdır.


"ŞAHSIMA ŞİKAYET GELMEYE BAŞLADI"


Son günlerde şahsıma ders kitaplarının içeriğiyle ilgili daha fazla şikayet gelmeye başladı. Ben bu şikayetleri ilgili arkadaşlarımla paylaşıyorum. Demek ki burada bir sıkıntı var. Milli Eğitim Bakanımızla konuştuk, 'Gerekli tespitler yapılıp önlem alınacak' dediler. Ne yapıp edip eğitim öğretim meselesini çözmek zorundayız. Attığımız son adımlara rağmen müfredat ve ders kitapları hususunda istediğimiz neticeyi elde edemediğimiz anlaşılıyor. Öğretmen kalitemizin yükseltilmesi için çalışmalara ihtiyacımız olduğu açık. Etkin bir eylem planı ortaya konumalı. Çocuklarımızı TEOG gibi sınavların eziyetinden kurtarmalıyız. İdealist öğretmen konusunda sıkıntı çektiğimizi söylemek isterim. Güneydoğu, Doğu... Gider gibi yapıyor hemen buraya gelmenin planını yapıyor. Kura çekilince o gün sevinçten sıçrıyor. Öğrencilerimizi terör zihniyetiyle idealizmi birleştirmiş olan öğretmenlerin eline bırakmayalım. Ben öğretmen adayı olan tüm evlatlarımıza sesleniyorum; Kurada Güneydoğu Anadolu'dan bir il çıktı gitmemek diye bir şey yok.

Sınavda Milli Eğitim müfredatının dışında sorular çıkıyor. Böyle bir şey olur mu?

Türkiye'nin en parlak beyinlerini eğitim öğretimin cazibesini kullanarak devşirdiler. Bunun mücadelesini vereceğimiz alan yine eğitim öğretimdir. Eğer biz tek millet, tek devlet, tek bayrak tek vatan düşüncesini evlatlarımıza nakşedemezsek birileri kendi düşüncelerini evlatlarımıza zerk eder.

Çeşitli paçavralarla bayrağımıza emsal çıkarmaya çalışıyorlarsa orada bir sıkıntı var demektir.

Ülkemizde birileri terör örgütüyle ilişkileri yüzünden kamudan ihraç edilen öğretmenler için ülkeyi ayağa kaldırıyor. Aybüke evladımızı nereye koyacağız? Necmettin evladımızı nereye koyacağız? Bunlar bu ülke için güneydoğu'ya gittiler ama şehit edildiler. Bu iddialı çıkışımız Necmettin içindir, Aybüke içindir.


IKBY REFERANDUMU


Almanya seçimlerinde bize saldırıyorlar. Seçimin bizle ne alakası var? Ne oldu? Bak şimdi hükümet kuramayacaklar göreceksiniz.

Bir süredir yeni bir krizle karşı karşıyayız. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin referandumu. İsrail dışında destekleyen ülke yok. Şimdi yaptın. neymiş? Yüzde 90-92 ile onaylanmış. Bunun kıymeti harbiyesi var mı? Senin bağımsızlığını kim kabul edecek? Kosova'yı 114 ülke kabul etti ama hala devlet olamadı. Ey Kuzey Irak sen bir İsraille neyi elde edeceksin? Devlet nasıl olunur bundan da bihaberler. Biz yaptık oldu demekle olacağını zannediyorlar. Biz yaptırımlarımız uygulamaya başladığımız andan itibaren ortada kalacaksın. Bir vanayı kapattığımız an gelir melir bitti. TIR'lar çalışmadığı an ortada kalacaklar. Mecburuz yaptırım. O zaman bunlara İsrail neyi nereden gönderecek.

Türkiye bu bölgede oyun kurucudur. Bunlar kendilerinden başka kimseyi tanımıyorlar. Bu sabah güzel bir istihbarat geldi. Kuzey Iraklı bir şoföre sormuşlar; Ne oy verdin? 'Evet oyu verdim' demiş. ''Bağımsızlık tanınmasa ne olacak' demişler? 'Çoluğumu çocuğumu alıp Türkiye'ye gideceğim' demiş. Açıkçası son ana kadar Barzani'nin böyle bir yanlışa düşeceğine ihtimal vermiyorduk yanılmışız. Bu karar ülkemize ihanettir. Bu mesele Barzani'nin iddia ettiği gibi, Kürtlerin hakkı meselesi değildir.


"MEŞRUİYETİ YOKTUR, BÖYLE BİLİNSİN"


Daha sandıklar açılmadan kutlamayı PKK yapıyorsa orada masumiyet de meşruiyet de yoktur, bu böyle bilinsin.

Türkiye sınırlarının yanıbaşında yaşanan bu rezalete sessiz kalamaz. Biz şu anda başta İran ve merkezi yönetim olmak üzere görüşme halindeyiz. Yakın takip içerisinde sürecei değerlendiriyoruz. Barzani bu yanlıştan dönmezse bölgemizi mezhep çatışmasına itmenin utancıyla tarihe geçeceklerdir. Bu tip girişimlerle kendilerine devlet kuracaklarını sananlar birilerine oyuncak olacaklarını işleri bitince de kaldırılıp atılacaklarını unutmamalılar.

Ekonomik yaptırımlardan askeri müdahaleye kadar tüm seçenekler masadadır. Ümit ediyorum ki bunların hiçbirine gerek kalmadan Kuzey Irak aklını başına alır bu sonu karanlık olan maceradan vazgeçer.