Gündem YÖK Başkanı üniversiteye girişte yeni sistemi açıkladı

YÖK Başkanı üniversiteye girişte yeni sistemi açıkladı

Paylaş
YÖK Başkanı  üniversiteye girişte yeni sistemi açıkladı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç üniversiteye girişte yeni sistemi açıkladı, "Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak. Türkçe ve Matematik bu sınavın merkezinde olacak" dedi.

İşte satır başları...

Şu an varolan 18 puan türü yeterlilikleri sağlamak açısından önemli işlev görse de süreyi zorlaştırmaktadır. Bazı puan türleri arasında akademik farklılık az olarak ortaya çıkmaktadır. 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz fakat her bir puan türünde Türkçe ve Matematik katkısı olacaktır. Bu vurgu diğer müfredatın sorulmayacağı anlamına gelmemelidir. Milli eğitim müfredatı esas alınacaktır.


TÜRKÇE VE MATEMATİK SINAVIN MERKEZİ


2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır. Türkçe ve Matematik bu sınavın merkezinde olacak.

Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacaktır.

Eğitim ve öğretimdeki her biri değişiklik anne babaların canlarına yani çocuklarına dokunmak demektir. Bu durumun farkındayız. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler sıkı sıkıya derslerine sarılsınlar. Dünyadaki iyi uygulamaları dikkate alarak daha yalın daha sade ve daha sistemli hale getirmeyi hedefliyoruz.


İKİ OTURUM OLACAK


İki oturuma katılacaklar. İlk oturumda temel yeterlilik testine katılacaklar. Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerileri yani Türkçeyi doğru kullanma, okuma, anlama, kavrama ve dil hakimiyetiyle temel matematiksel ilişkilerden yararlanmasının ölçülmesi amaçlanmaktadır. Öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dahil yine bilgisi esas alınacaktır.


YABANCI DİL SINAVI TEK OTURUMDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK


Yükseköğretim Kurumları Sınavı, dil sınavı hariç haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü yapılacak, iki oturumlu bir sınavla gerçekleştirilecektir. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecektir.

Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur.


150 PUANIN ALTINDAKİLER YERLEŞTİRİLMEYECEK


Birinci oturumda 40 Türkçe 40 Matematik'ten oluşan temel yeterlilk testi Cumartesi günü yapılacak. Bu sene lisans ve önlisans programlarında değişikliğe gidilmeyecek. Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi puanının en az 150 olması gerekmektedir. Bunun altında puan alan adayların herhangi bir yükseköğretim programını tercih etme hakkı bulunmayacaktır. Temel yeterlilik puanları 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacaktır. Temel Yeterlilik Testi puanı 200 ve üzeri olan adayların bu puanları istedikleri takdirde bir sonraki yıl için de geçerli olacaktır.

Oturumların süresi geçmiş yılların deneyimleri ve adayların stres yaşamaması değerlendirilerek belirlenecektir.

Yerleştirmede temel yeterlilik puanı esas alınacaktır. Sosyal testi yüzde 50 Fen Bilimleri testi yüze 50 olacaktır.

Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur.


TEMEL YETERLİLİK ESAS ALINACAK


Sınav puan türleri 18’den 5’e indirilmiştir. Sınav beş hafta sonundan bir hafta sonuna çekilmiş, altı oturumdan üç oturuma indirilmiştir. Türk yükseköğretimi için çok önemli bir eşiği atlıyoruz. O değişiklik de temel yeterlilik puanının oluşturulması ve temel yeterlilik sınavıdır. Türkçe ve temel matematiğin merkezde olduğu temel yeterlilik esaslı bir değerlendirme artık söz konusu olacak.


İLK SINAVDA UYGULACAK


Yeni sistem ilk sınavda uygulacak. Riski, mevcut sisteme göre çok daha az olan yeni bir sisteme geçiyoruz, öğrenci ve bu sınavı yönetenler açısından. Bunun için hiç vakit kaybetmeden bu sene uygulamaya başlıyoruz.

Sınava giriş saati konusunda ÖSYM ile görüştük. Bu yıl biraz daha esnek olunacak.