Yaşar Özay YÖK yeniden yapılanıyor
HABERİ PAYLAŞ

YÖK yeniden yapılanıyor

Haberin Devamı

Bazı yetkileri kurulacak Planlama ve Yönlendirme Kurulu’na devrediliyor. Sadece uygulayıcı olan YÖK’ü yeni kurulacak Kalite Kurulu denetleyecek

Medyadaki eğitim editörleri ile İstanbul Üniversitesi’nde bir araya gelen Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, kurumun yeniden yapılanmasından öğretmenliğe ÖSS sorularından doktora burslarına kadar kamuoyunun merak ettiği konulara da açıklık getirdi.

Öncelikle YÖK’ün yetkilerini devredeceği bir yapılanma üzerinde çalıştıklarını söyleyen Prof. Saraç “Bu yapı üç ayaktan oluşacak” dedi. Bu yapının en tepesinde Başbakan başkanlığında başta Milli Eğitim, Sağlık, Bilim Sanayi, Maliye ve Teknoloji ile Kalkınma bakanlıklarından oluşacak Yükseköğretim Planlama ve Yönlendirme Kurulu olacağını ifade eden Prof. Saraç bu kurulun ulusal stratejiyi ve yüksek öğretimde Türkiye’nin hedeflerini tayin edeceğini söyledi.

Bu kurulun orta ve uzun vadeli planlar yapacağını da kaydeden Prof. Saraç YÖK’ün de bu üst planlamaya göre icraat ve eğitim öğretim faaliyetinde bulunacağını belirtti.



KALİTE KURULU

YÖK’ten bağımsız olarak kurulacak bir Kalite Kurulu da olacağını vurgulayan Prof. Saraç bu kurulun da eğitim öğretim faaliyetlerini değerlendirip üst kurula rapor edeceğini kaydetti. Prof. Saraç Kalite Kurulu’nda batıdaki örneklerde olduğu gibi akademisyenlerden iş dünyasına, hatta öğrenci temsilcisine kadar üyeler bulunacağını da söyledi.

ÖĞRETİM ÜYESİ YETİŞTİRME

13 bin 170 ÖYP’li var. Bunları FETÖ’cü diye suçlamak haksızlık. Bazı üniversiteler ÖYP’lileri, doktora programları olmasa bile kadrolarına geri çağırıyorlar. Bunlara müdahale ediyoruz. İş güvencesinin ortadan kalktığı iddiası doğru değil.

Öte yandan kadroların 50/d’ye nakledilmelerini kapı önüne koyulmak şeklide yorumlamak da yanlış. Doktoralarını bitirdiklerinde kendi üniversitelerinde veya başka üniversitelerde kadroya geçebilme imkânlarına sahipler.

AÇIK UÇLU SORU

Üniversite giriş sisteminde dünyada uygulanıp, Türkiye’de denenmeyen yöntem kalmadı. Şu anda toplumun geniş kesimi bu sınavı adaletli bir düzenek olarak kabul ediyor.

Sorular yüzde 100 müfredattan. Örneğin deneme mahiyetinde Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) açık uçlu az sayıda soru gündeme gelebilir. Bu yıl ikinci aşamada az sayıda açık uçlu soru sorulabilir.

ÖĞRETMENE TEZLİ YÜKSEK LİSANS

Öğretmen niteliğini yükseltme konusunda MEB’le eşgüdümle çalışacağız. Öğretmenlik için tezli yüksek lisans da bu yollardan biri. Mülakatla eğitim fakültelerine öğrenci alınması önerisi getiriliyor. Ancak bu daha önce denendi, sıkıntıya yol açar. Diksiyon, sunum, iletişim yeteneği, psikolojik değerlendirmenin dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum.

3 FAKÜLTEYE BARAJ

Bu yıl sınava girecek adaylar için 3 yeni fakültede daha başarı sırası olacak. Bunlar eğitim, diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri. Mühendislik, mimarlık, tıp, hukuk, diş hekimliği gibi meslekler için meslek icra sınavları olması gerekiyor. Ama bu sınavlar yok. Bu durumda da baraj koyuyoruz. Sınav gelince barajı kaldırırız.

DOKTORA BURSLARI

Geçen yıl ilk kez ziraat fakültelerini ilk 3’te tercih edenlere sağlanan YÖK bursu bu yıl doktora düzeyinde de verilecek. 100 alan belirlenecek. 2 bin kişiye doktora bursu vereceğiz. Disiplinler arası alanlar olacak. Öğretim üyesi ihtiyacı duyulan öncelikli alanlar için 1000 araştırma görevlisi alınacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder