Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yokluğunu anlamazsınız
HABERİ PAYLAŞ

Yokluğunu anlamazsınız

Haberin Devamı

Vücutta çift olan organlardan olan testisler gerektiğinde tek başlarına da görevlerine devam edebilirler. Bu konuyu kendinize dert etmeyin. Eğer başka sorununuz yoksa tek testisle de baba olup çocuğunuzu kucaklayabilirsiniz

SORU: Sağ testisimdeki tümör alındı

22 yaşındayım. Sağ testisimde tümör vardı ve alındı. Erkekliğim ile bir sorun yaşar mıyım? Şimdi yaşamasam bile ileride sorun çıkar mı?

CEVAP Vücutta çift olan organlardan böbrekler ve testisler gerektiği taktirde tek başlarına da yeterli olacak şekilde faaliyet gösterebilirler. Bu organlar eşlerinin faaliyetinin sonlanması halinde hafif büyür, yedek kapasitelerini devreye sokar ve kişiye organ kaybının hiç bir eksikliğini hissettirmeden yaşatırlar. Tek testis ile yeterli hormon seviyesine ve çocuk sahibi olmak için yeterli sperm sayısına sahip olabilirsiniz.

SORU: Sorun yaşar mıyım?

56 yaşındayım, prostat büyümesi teşhisi konuldu. Ameliyat olmam gerekiyormuş. Prostat ameliyatından sonra cinsel hayatımda sorunlar ortaya çıkar mı? Bana bilgi verebilir misiniz?

CEVAP Hayır, boşalmayla ilgili sorun olmaz. Ancak hasta cinsel ilişkiden sonra dışarı değil, idrar kesesine boşalır; meni daha sonra idrarla dışarı atılır. Eğer ameliyat sırasında mesane boyu korunursa böyle bir sorun meydana gelmez. Hastalarımız bu durumu bazen çok abartır. ‘Menim kesildi’ diye bize gelirler; ama bu durumun cinsel sağlığa hiçbir zararı yok. Yalnız meni dışarı gelmediği için doğal yollardan hastanın çocuk sahibi olabilmesi mümkün değildir. Zaten bu yaştaki erkeklerin genellikle çocuk problemi olmuyor. İsteyen hastalar da mikroenjeksiyon yöntemiyle çocuk sahibi olabilir. Bu yöntemde testisten direkt sperm alınır. Sperm laboratuvar ortamında kadının yumurtasının içine enjekte edilir. Daha sonra döllenen yumurta kadın rahmine bırakılır. Böylece gebelik başlar.

SORU: Sperm sayım çok düşükmüş

1.5 senelik evliyim ve 26 yaşındayım. Sperm tahlili yaptırdım. İleri atım çok düşük olduğu için çocuğum olmuyor. Bana iki tane ilaç verdiler. Bunları 2 ay içtim ama hiçbir sonuç alamadım. İlaçlardan sonra bir kez daha tahlil yaptırdım ama ikisi arasında hiç fark yoktu. Ne yapmam gerekiyor? Bana yardım eder misiniz?

CEVAP Sperm hücrelerinin hareketlilik oranlarında veya ileri hareket etme hızlarındaki düşüklük erkeklerdeki kısırlık nedenlerinden biridir. Bu durum varikosel nedeniyle ortaya çıkar ise başarılı ve tercihen mikrocerrahi ameliyat ile düzelme sağlanabilir. Eğer varikosel mevcut değilse, spermlerin hareketliliğini artırdığı bilimsel olarak ortaya konulmuş herhangi bir ilaç veya bitki mevcut değildir. Sperm sayı ve hareketliliğini artırmak için halk arasında çokça kullanılan bitki veya aktardan temin edilen maddelerin sperm sayısı ve hareketliliğini artırma konusunda hiçbir etkiler yoktur. Hatta bu gibi şeylerin fazla kullanılmaları karaciğer bozulukluğuna dahi neden olabilmektedir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder