Yazgülü Aldoğan Yoksulluk ve kadercilik fay hattı!
HABERİ PAYLAŞ

Yoksulluk ve kadercilik fay hattı!



Ağız tadıyla bir Kadınlar Günü kutlayacaktık, bu kez de gündem değil, deprem vurdu! Sadece 6 şiddetinde bir depremde bu kadar büyük can kaybının nedeni bütün fotoğraflarda açık biçimde gözüküyor: Bu insanları deprem değil, doğal afet değil, yoksulluk ve cahillik öldürdü! Devletin ilgisizliği öldürdü. TOKİ şimdi oralara sosyal konut yapabiliyorsa insanlara yardım eli uzatılması için ille de ölmeleri, aç açık sokakta kalmaları mı gerekiyor? Toprağın içine katılmış saman ve taşın suyla yoğrulmasından kaynaklanan bir yapı malzemesi, 21. yy’da yaşanabilir “yerel mimari yapı” olabilir mi? Bunu adı yoksulluktur. Zaten fotoğraflardan da görünen o, insanların üstünde yok, başında yok. Bir toprak damın altında kendi yatıyor, yanındaki toprak damın altında ineği, hayvanı. O da öldü, öteki de. Betonun ağırlığından değil, toprağın tozundan boğularak ölüyor. O insanlar kendi başlarına sağlam ev yapamaz, gücü yok, bilgisi yok. Devlet niye var? Şili’de insanlar 8.8 depremde niye daha az öldü? Şili bizden beter fay hattı üzerinde. Sık sık deprem oluyor. Ama para var, akıl var. Tek katlı sağlam binalar yaptılar, hiçbiri yerle bir olmadı, insanlar ölmedi. Bizimkiler öldü. Ölenlere rahmet, kalanlara sabır, bizim gibi uzaktan bakanlara da, yakında başınıza gelecek mi demek lazım? Doğu Anadolu fay hattı hareketlenmiş, yeni depremler kapıda. Bu arada İstanbul’da bir büyük deprem olursa sonuç ne olur, merak edenler bir zahmet Mine Kırıkkanat’ın Bir gün, Bir gece kitabını bulup okusun ve Haiti depremi ardından olanların Türkiye versiyonunu görsün.

KADIN YÖNETMENE OSCAR HEDİYESİ
Oscar ödülleri bu yıl Dünya Kadınlar Günü’ne rastladı ve ilginç bir finalle sonuçlandı. 77 yıllık Oscar tarihi içinde ilk kez bir kadın yönetmen Oscar aldı! Üstelik de bir savaş filmi yöneterek, savaş gibi bir konuya kadın bakış açısı katarak.

Haberin Devamı

Ölümcül Tuzak filminin yönetmeni Kathryn Bigelow’un, en büyük rakibi eski kocasının yönettiği Avatar’a karşı kazandığı bu başarısı bir tür Kadınlar Günü hediyesi gibi oldu! En iyi film ödülünü de alan Ölümcül Tuzak’ın toplam 6 Oscar’ı oldu. Film cuma günü Türkiye’de gösterime giriyor.

KADINLIK HALLERİ
Dedim ya, pazartesi günü deprem olmasaydı Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayacaktık, yine de bazı kutlamalar iptal olmadı tabii. Hele pazara denk geldiği için kutlamalar çoğu yerde bir gün önce yapıldı. İşte onlardan bir demet derledim kim ne yapmış, kime yapmış, Türkiye’nin fotoğrafıdır diye: 1. Uşak Belediyesi sadece kadınların katıldığı bir Kibariye konseri düzenlemiş. 2. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, bir günlüğüne koltuğunu Meclis Üyesi Emek Yazbaşı’ya bırakmış. 3. Urfa’da Kadınlar günü etkinliği adı altında öldürülen PKK’lılar için saygı duruşu ve yürüyüş yapılmış. 4. Düzce Belediyesi kadınlara cilt bakımı ve cilt analizi yaptırmış, ayrıca mehter ve belediye bandosu, ince sazdan oluşan müzik ve palyaço gösterileri düzenlemiş. 5. Melih Gökçek, Ankara Belediyesi adına düzenlediği yemekte engellilere plaket vermiş, verilirken karısı ağlamış. 6. Hakkari’de yerel kıyafetlerle şarkı söyleyip halay çeken kadınlara eşlik eden bir grup yürüyüş yapmaya kalkınca polis biber gazı sıkmış. 7. İstanbul’da Conrad ve Hilton Otelleri, çay saati ve yemeklerde kadınlara indirim yapmış. 8. Bandırma Belediyesi Atatürk ve Kadın konulu bir fotoğraf sergisi ve gazeteci Şükran Soner söyleşisi düzenlemiş. 9. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Doğunun Kadınları temalı panel, müzik ve söyleşiler düzenlemiş. 10. Bursa Valiliği Kadın Platformu’nun etkinliklerine yasak getirmiş. 11. MHP kurultay, AKP, yemek ve etkinlik hazırlamış. Gördüğünüz gibi cilt bakımından palyaçosuna her telden saz çalan var! Bendeniz cumartesi gününü Çanakkale’de kadın dernekleri ve Ezinelilerin konuğu olarak geçirdim, bugün ise Marmaris’te sivil toplum örgütlerinin. Birlikte olmaktan çok keyif aldık. İzlenimlerim sonra!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder