Yaşam Yöneticilikten Gepetto Usta'lığa...

Yöneticilikten Gepetto Usta'lığa...

Paylaş
Yöneticilikten Gepetto Usta'lığa...

Yöneticilikten Gepetto Usta'lığa...

Haber: Eylem Keskin
eylem.keskin@posta.com.tr

İşletme mühendisi Uğur Rize, yönetici olarak çalıştığı iş hayatı kendisini boyunca yeni ve farklı bir hayatı seçen ve bu alanda başarılı olanlardan. Şimdi her günü bir macera havasında geçiyor, tahta oyuncaklar arasında yarattığı bir dünyada yaşıyor. Arkadaşlarının ona taktığı isim ise çok tanıdık: Pinokyo’nun yaratıcısı ‘Gepetto Usta’...

Uğur Rize çocuklar için tahta oyuncaklar yapıyor. Hem de onların sağlığı için zararları olmayan, yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri oyuncaklar... Sallanan papağanlar, hayvanlar, arabalar adeta insanı çocukluğuna götürüyor. Bu yüzden sanırım yaptığı oyuncaklara yetişkinlerden de ilgi büyük.

Uğur Rize aslında İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği mezunu. Okul bitince satış, marketing, proje ve ihalelerle ilgili çeşitli alanlarda çalışmış. 14 yıl boyunca yöneticilik yapmış. Ama son yıllarda giderek daha çok kişiden duymaya alıştığımız gibi o da bir gün bu gidişata ‘Dur’ demiş. “Her gün aynı işi yapıyordum.
Sabah dokuzda gidiyor, akşama kadar satış, marketing yapıyor, eve dönüyordum. Sıkılmaya, yorulmaya başladım, ben üretmek istiyordum” diyor Uğur Bey. Zor kararı vermiş ve etrafındakilerin “Nasıl yani? Üst düzey yönetici olarak çalışmak, çok para kazanmak varken oyuncakçı mı olacaksın?” sorularına aldırmaksızın tahta oyuncak üretmeye karar vermiş. “Neden tahta oyuncak?” sorusuna cevabı ise hazır: Tahta oyuncak yapımı öncelikle çok eğlenceli. Kendimi geliştirebiliyorum, her gün yeni bir oyuncak yapıyor, yeni şeyler keşfediyorum!

Doğal ve çevreci


İşe oyuncak pazarını araştırarak başlayan Uğur Rize, önce yabancı ülkelerde ne tür şeyler yapıldığını araştırmış. Uzakdoğu’dan Türkiye’ye gelen çok oyuncak olduğunu belirten Uğur Bey “Bu oyuncaklar çok basitleştirilerek yapılmış ve çok ucuz.

Üstelik üstlerinde çocuklar için zararlı boya maddeleri var. Aileler bu konuda çok tedirgin” diyor. Kendi yaptığı tahta oyuncaklarda zararlı herhangi bir madde kullanmadığını söyleyen Uğur Rize oyuncakları ahşaptan yapıyor. Boyalarsa akrilik ve su bazlı. Yani çocuklar için zararlı değil. Mecbur kaldıklarında metal kullanmak zorunda kaldıklarını belirten Uğur Bey “Metalleri çocukların bırakın ağzına götürmesini, eline temas etmeyecek yerlerde kullanıyoruz. Üstelik tahta oyuncaklar doğal ve çevreci. Plastik ve elektrikli oyuncaklar gibi mikrop da barındırmıyor” diyor.

Yurt dışına açılmayı planlıyor

Uğur Rize aslında yıllarca yönetim sektöründe çalışmış ama profesyonel düzeyde olmasa da ahşaba ilgisi her zaman varmış. Güzel sanatlara çocukluğundan beri ilgi duyuyormuş. Özellikle çizimine çok güvenen Uğur Bey işe elinde tahta oyarak başlamış.

Önce oyuncak modelleri çıkarmış. Ve tahtaya karşı da bir yeteneği olduğunu böylece keşfetmiş. Sonra kendine Çekmeköy’de bir atölye açarak tahta oyuncak yapımı işini büyütmeye karar vermiş ve Tahtao isimli şirketini kurmuş. Yaptığı oyuncaklar kulaktan kulağa yayılınca da siparişler gelmeye başlamış.

Siparişlere yetişemeyeceğini anlayan Uğur Bey, işleri daha hızlı ve düzgün yapabilmek için makineler alarak işi daha da büyütmüş. En çok tahta kesen adamların, arabaların ve vahşi hayvanların ilgi gördüğünü söyleyen Uğur Rize’nin arkadaşları arasındaki lakabı da yerli Gepetto Usta olmuş. Uğur Bey de, Pinokyo’nun yaratıcısı Gepetto Usta kadar yaptığı oyuncaklara bağlı. Her biriyle tek tek ilgileniyor, adeta onları baştan yaratıyor. Firmaların promosyon işlerini ve müşterinin isteğine göre özel tasarım da yaptığını söyleyen Uğur Bey’in oyuncakları 3 kategoriden oluşuyor. Klasik oyuncaklar, hayvan figürleri ve tekerlekliler.

Havyan figürlerini çocuklar kendilerine ait bir orman yapmak için tercih ediyormuş. Yetişkinler ise dekoratif amaçlı kullanmak için. Kamyon, araba, jip gibi tekerlekliler elbette daha çok erkek çocuklarına yönelik yapılıyormuş. Klasik oyuncak grubunu ise Türk figürleri oluşturuyor. İhracata başlamak için adım attığını söyleyen Uğur Rize “Nasreddin Hoca, odun kesen adamlar gibi Türk figürleri büyük ilgi görüyor. Bunları ihraç etmek istiyorum” diyor. Uğur Bey şimdiden büyük bir oyuncak zinciriyle anlaşmış bile. Üstelik pek çok internet sitesinde onun yaptığı oyuncaklar satılıyor. www.tahtao.com

Haberin Devamı