Esra Karayel Yönü Fed belirleyecek
HABERİ PAYLAŞ

Yönü Fed belirleyecek

Haberin Devamı

Küresel borsalarla birlikte Borsa İstanbul Amerika tarafında açıklanan veriler sonrası sert satışlarla karşılaştı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, yurtdışında Amerika’da açıklanan verilere ve dış borsalara paralel hareket gerçekleştirdi. Yurtiçinde ise Merkez Bankası açıklamaları izlendi. Endeks, cuma günü gelen sert satışlarla 73 bin 918’den kapattı.

Tarım dışı istihdam yükseldi

Amerika’da tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması, yurtdışı borsaları düşürdü. Fed’in kısmaya başlayacağını açıkladığı ayda 85 milyar dolarlık tahvil alımlarının geleceği hakkında fikir verecek olması nedeniyle, piyasada bu veri yakından izleniyordu. Para piyasalarında yurtdışında Avrupa Merkez Bankası (ECB) 25 baz puanlık indirim yaptı. Merkez Bankası ise açıklamalarında para politikasında değişikliğe ve sıkılaştırmaya gitti. Politikada değişiklikle faizleri yükseltti. Gösterge vadede (13 Mayıs 2015) 8.62 seviyesinden kapanış gerçekleşti.

Dolarda tırmanış sürdü

Amerika tarafında iyi gelen ekonomik veriler, özellikte gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında dolarda yükselişi destekliyor. Teknik olarak 2.03 ara direnç seviyesinin kırıldığını söyleyebiliriz.

[[HAFTAYA]]

Borsa, faiz ve dövizde yönde önümüzdeki iki hafta açıklanacak verilere göre hareketli günlerin olması muhtemel


GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Küresel piyasalarda önümüzdeki iki hafta açıklanacak ekonomik veriler ve siyasi gelişmeler, Amerika Merkez Bankası’nın 18 Aralık tarihinde açıklayacağı kararı etkileyecek. Bu nedenle dalgalı ve gelişmelere çok duyarlı bir borsa göreceğiz.

Panik hareketlerden kaçının

Portföyü olan yatırımcıların gelişmeleri yakından takip etmelerinde fayda var. Endekste 73 bin destek seviyesi önemli. Haftaya alıcılı seyirle başlandığı takdirde 75 bin seviyesi önemli direnç seviyesi olarak gözüküyor. Para piyasalarında da Amerika verileri gündemin en başında yer alıyor. Geçen haftadan bu yana yükselişlerini sürdüren faiz, yüzde 8.40 kritik seviyesini aştı. Yükselişler devam edebilir. Faizde kalıcı geri çekilmelerin olması için 8.05’in altında kapanışların olması gerekiyor.

Direnç seviyesini izleyin

Dolarda teknik olarak dolar/TL 2.0455 seviyesi, yükseliş trendinin önemli direnç seviyesi olarak bulunuyor. Bu seviyelerde temkinli ve sakin olmalı. Yukarı hareketlerin sınırlı olması muhtemel gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Diğer karşılık giderleri

Soru:
Akbank hissem var. Bankanın kârında beklentilere göre düşüş olmuş. Nedeni nedir? Berk AKÇA/İstanbul Cevap: Akbank’ta üçüncü çeyrek net kârı 563 milyon TL ile beklentilerin bir miktar altında gerçekleşti. Net kâr rakamı bir önceki çeyreğin yüzde 38 altında gerçekleşti. Beklentilerin altında gerçekleşen net kârın ana nedeni olarak diğer karşılık giderlerini gösterebiliriz.

Fiyat aralığı belirlendi

Soru: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın ikincil halka arzı varmış. Fiyat aralığı nasıl olacak? Yusuf CAN/İzmir Cevap: Emlak Konut GMYO ikincil halka arz detayları geçen hafta açıklandı. Buna göre ikincil halka arz fiyat aralığı hisse başına 2.5 TL- 2.8 TL olarak belirlendi. Süreç 6-7-8 Kasım tarihlerinde gerçekleşti. Halka arz edilecek payların yüzde 80’i yabancı kurumsal yatırımcılara, yüzde 10’u yerli kurumsal yatırımcılara, yüzde 10’u da yerli bireysel yatırımcılara sunuldu.

Kârlılıkta büyüme gerçekleştirdi

Soru: Albaraka Türk’ün kârı nasıl geldi? Hidayet OLGUN/İstanbul Cevap: Albaraka Türk, yılın üçüncü çeyreginde 52 milyon TL net kâr açıkladı. Önceki döneme göre yüzde 11 net kâr büyümesi gerçekleştirdi. Açıklanan kâr bir miktar ortalama piyasa beklentisinin üzerinde geldi. Banka, kâr/zarar ortaklıgı gayrimenkul projelerinden ciddi gelir elde etmeye devam ediyor. Sadece üçüncü çeyrekte elde edilen gelir, ilk yarı yıldakine denk oldu.

İşlem hacmiyle izleyin


Soru: Yapı Kredi Bankası’nın kârı hakkında bilgi verir misiniz? Bülent AYDIN/İstanbul Cevap: Yapı Kredi Bankası yılın üçüncü çeyreğinde 1.627 milyon TL solo net kâr açıkladı. Bankanın bu çeyrekte sigorta iştirakleri satışından elde edilen sermaye kazancı hariç tutuldugunda net kâr 445 milyon TL düzeyinde oldu. Bu değer önceki çeyreğe göre yüzde 28 gerilemeye işaret ediyor. Orta ve uzun vade için işlem hacmi ile birlikte izlenmesinde fayda var.

Kapasitesi artıyor

Soru: Banvit ile ilgili bilgi rica ediyorum. Şirketin kapasite artırımı oldu diye duydum. Mehmet KERİM/İstanbul Cevap: Banvit’in Balıkesir Taşköy Mevkiinde montajı tamamlanan yeni kuluçkahane faaliyete geçti. İlk etapta Üretim kapasitesi 1 milyon 600 bin ad/hafta olan yeni tesiste, yatırımlara devam ediliyor. Yapılacak kapasite artırımı ile 3 milyon 200 bin adet/hafta yumurta basımına çıkılması planlanıyor. Açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Orta vadede yönü yukarı


Soru: Çimsa’nın kârı nasıl geldi? Teknik olarak trend yönü nedir? Dursun BAYRAM/Ankara Cevap: Çimsa beklentilerin hafif üzerinde kâr açıkladı. Şirket bu dönemde 51 milyon TL net kâr elde ederek geçen senenin yüzde 38 üzerinde kâra ulaştı. Satış gelirleri geçen senenin yüzde 10 üzerinde 270 milyon TL olarak gerçekleşti. Çimsa’da teknik olarak trend yönü uzun vade için yukarı gözüküyor. Yukarı hareketlerde işlem hacmi desteği gerekiyor.

Zarardan kâra geçti

Soru: Petkim hissesini 4 aydır tutuyorum. Bilançosu açıklanmış. Kâra geçtiğini duydum. Bilgi verir misiniz? Harun IŞIK/İstanbul Cevap: Petkim üçüncü çeyrekte 43 milyon TL kâr açıkladı. Şirket geçen yılın aynı döneminde 27 milyon TL net zarar elde etmişti. Trend yönü orta vadede yukarı gözüküyor.

Bilanço olumlu beklentiler yarattı

Soru: Tefken Holding hissem var. Ayrıntılı bilanço analizi yapar mısınız? İbrahim YAMAN/İstanbul Cevap: Tekfen Holding 2013’ün 3. çeyreğinde piyasanın beklentisinin altında 35 bin TL net zarar açıkladı. Marjlardaki gerileme ve net finansal giderlerdeki artış yıllık bazda net kâra olumsuz yansıdı. Ancak tarımsal sanayi iş alanında ise gelirler, artan satış hacmi nedeniyle düşen gübre fiyatlarına karşın yükseldi. Düzelme beklentileri nedeniyle hisse üzerindeki olumsuz etki sınırlı olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder