Yaşam Yöresel tatlar kafesi: PİTA

Yöresel tatlar kafesi: PİTA

Paylaş
Yöresel tatlar kafesi: PİTA

İcadiye Caddesi-Kuzguncuk Postanesi'nin karşısındaki 'Pita Kuzguncuk Kafe' bugünlerde o civarın en meşhur kafesi...

Haber: Merve Özaytekin

m.zaytekin@posta.com.tr

İstanbul Boğazı’nın Anadolu Yakası’ndaki Kuzguncuk yıllardır farklı dinden, kültürden birçok insanı kucaklıyor. İstanbul’un diğer semtlerinin aksine Kuzguncuk’ta bugün hala mahalle hayatı yaşanıyor. Zaman bu semtte, günlük koşuşturma telaşı ile geçmiyor. Özellikle Kuzguncuk’un kafeleri semtin adeta sosyalleşme alanı.

Mahallenin bugünlerdeki en meşhur kafesi, İcadiye Caddesi-Kuzguncuk Postanesi’nin karşısındaki ‘Pita Kuzguncuk Kafe’. Yöresel peynirleri, lezzetli kahvaltıları ve ev yapımı yemekleriyle bu aralar İstanbullular’ın gözdesi. Öyle ki kafenin sahipleri mimar Ebru Şimşek ve şehir planlamacısı Aylin Örnek’in methini duyan pek çok ev hanımı akşam evde yemeğe misafiri olduğunda buraya sipariş ettiği birbirinden lezzetli yemeklerle konuklarını ağırlıyor...

Onlar artık lokantacı

Kafenin kurucuları Ebru Şimşek ve Aylin Örnek Kuzguncuk’tan mahalle arkadaşı. Onlar meslek sahibi iki sıkı dost. İkisi de yaptıkları işlerden sıkılmış ve kafe işine girmeye karar vermiş. Ebru Şimşek o günleri şöyle anlatıyor: “Uzun yıllar çeşitli işlerde çalıştım. Ama hayalimde hep kafe açmak vardı. Cesaret edemiyordum. İşi en iyi şekilde öğrenmek için bir tanıdığımızın ev yemekleri yapan lokantasında çalıştım. Yine de kendime güvenemedim. Mahalle arkadaşım Aylin de yaptığı işlerden sıkılınca, bana destek oldu ve mahallemizde kendi kafemizi açtık”. Sürekli yemek tarifleri toplayan Ebru Hanım hemen mönü oluşturamadıklarını söylüyor ve ekliyor: “İşe öncelikle kahvaltı mönüsü oluşturarak başlamak istedik. Kahvaltıyı İstanbul’da her yerde olmayan yöresel peynir, reçel ve bal eşliğinde sunmak istedik”.

Kahvaltısı meşhur

Pita Kuzguncuk’ta gün saat 08.30 sularında başlıyor. Kahvaltıya gelenler bir bir masaları dolduruyor. Mönüden istediğiniz yöresel peyniri sipariş edebiliyorsunuz. Peynirler isterseniz tabakta, dilerseniz de pita ekmeğinin üstünde servis ediliyor. Sahanda peynirli, kavurmalı yumurta Pita’da kahvaltının vazgeçilmezi. Reçellerin hepsi ev yapımı. Mevsimine göre her meyveden yapılıyor. Pita Kuzguncuk’ta her ürün yöresinden seçilerek getirtiliyor. Peynir Altınoluk, Kars ve Ezine’den özel üreticilerden geliyor. Ezine’nin beyaz, Altınoluk’un keçi peynirini burada bulabilirsiniz. Kars’ın gravyeri, İzmir’in de tulumu çok seviliyor. Gemlik ve Edremit’ten zeytin, Rize’den kavurma getirtiliyor. Datça’nın kekik, çam ve kestane balını da Pita Kuzguncuk’ta tadabilirsiniz. Bu arada Pita’daki bu lezzetlerden satın almanız da mümkün.

Nar ekşisi Antakya’dan, salça Adana’dan

Pita Kuzguncuk’un isim hikayesi de ilginç... Ebru Şimşek ve Aylin Örnek peynirin yanında en iyi ekmeğin gideceğini düşünerek kafelerine ‘Pita’ adını vermişler. Pita kelimesi Rumca ve Lazca ‘ekmek’; Arnavutça’da ise ‘börek’ anlamına geliyor. Aslı yuvarlak yapılan bu ekmek, Pita Kuzguncuk’ta farklı biçimlendiriliyor. Pita Kuzguncuk’un ekmeği İtalyanlar’ın ciabatta ekmeğine çok benziyor. Çıtır çıtır, kıvamlı ve çok lezzetli. Bir de üstüne yöresel peynirler konarak fırınlanınca muhteşem oluyor. Tatmanızı tavsiye ederim.

Aylin Örnek kahvaltıya talebin arttığını görünce müşterilerin onlardan daha fazlasını istediğini söylüyor. Aylin Örnek: “Zamanla kahvaltı mönümüz o kadar beğenildi ki, yemek de yapın dediler. Artık etliler dışında birçok yemek yapıyoruz. Elbette yaptıklarımızda da yöresel ürünler kullanıyoruz. Nar ekşimiz Antakya’dan, salçamız Adana’dan, zeytinyağımız da Edremit’ten geliyor. Yemeklerde kaliteli malzeme kullanılınca hem lezzetli hem de sağlıklı oluyor. Bir de yemeklerde en büyük destekçimiz Aysel Karagöz ve Gözde Emek. Onların elinin lezzeti olmadan yemeklerimiz bu kadar sevilmezdi.” diyor.

Pita Kuzguncuk’ta her gün başka yemek çıkıyor. Pita’nın zeytinyağlı taze fasulyesi, mercimek köftesi, enginarı çok meşhur. Gelenler “Keşke her gün olsa” diyor.

Pita Kuzguncuk’ta kimi zaman kuru fasulye pilav, kimi zaman da pizza çıkıyor. Akşam evine dönen Pita’dan paket yaptırıp evine götürüyor. Özellikle maş fasulyesi, yabani pirinç ve börülceden yapılan salatalar çok seviliyor. Tatlılardan Pita’nın tiramisu’su ve cheesecake’i çok meşhur. Tarifini sır gibi saklıyorlar. Pita’da her gün farklı kurabiyelerden tadabilirsiniz. Yaban mersinli kurabiye adeta ağızda eriyor.

Sabah erken saatlerde de kahvaltı için poğaça isteyenler çok. Eğer bu lezzetleri misafirlerinizle paylaşmak istiyorsanız, en az iki gün önceden sipariş vermenizi tavsiye ederim. Sağlıklı, lezzetli yemeğin tadını çıkarmak istiyorsanız buraya mutlaka uğrayın...

Pita Kuzguncuk: Adres: İcadiye Cad. No.55 Kuzguncuk (PTT karşısı) Tel: (0216) 532 32 15

2

Haberin Devamı