Dr. Mehmet Öz Yorgunluğunuzun garip nedenleri
HABERİ PAYLAŞ

Yorgunluğunuzun garip nedenleri

Bugün size aşırı yorgun hissetmenizin 4 tuhaf nedenini ve bunları gidermeye yönelik 4 farklı çözüm yolunu anlatacağım.

Enerji seviyeniz mi düştü? Uykunuzu düzene soktuğunuz ve stresi azalttığınız halde aşırı yorgun mu hissediyorsunuz? Eğer öyleyse, yalnız değilsiniz. Amerika birincil bakım hastalarının neredeyse 3’te biri önemli ölçüde yorgunluk bildiriyor ve bu da merkezlere her yıl yapılan 7 milyon ziyareti açıklıyor. Yorgunluğunuzun sebebi olabilecek 4 şaşırtıcı nedeni ve ilginç ama etkili çözümlerimi keşfedin. Tabii eğer enerji seviyeniz aşırı derecede düşükse kan değerlerinizi ölçtürün.

Haberin Devamı

Midedeki zararlı bakteriler derin uykuyu engeller

Dünya nüfusunun 3’te 2’si yani 4.5 milyondan fazla kişinin midesinde H. Pylori (Helikobakter pilori) olarak bilinen zararlı bakteri yaşamaktadır. Bu zararlı bakteri yorgunluğun esas nedenlerinden biri olabilir. Midenin iç yüzeyini kaplayan zar yiyecekleri sindirmek için asit üretirken aynı anda bu asitten korumak için koruyucu mukus salgılar. H. Pylori bakterisi mideyi istila ederek koruyucu mukus tabakasını yok eder ve ülsere ya da mide zarında küçük yırtıklara karşı savunmasız hale getirir. Uyuduğunuz zaman asit bu ülserler vasıtasıyla kaçabilir ve özofagusa doğru gelerek boğazda ekşi bir tat oluşturur. Bu da derin ve dinlendirici bir uyku uyumanıza engel olur. Ayrıca ülserlerden kaçan kan gün boyu enerjinizi daha çok düşüren kansızlığa (anemi) neden olabilir. Neyse ki, H. Pylori enfeksiyonunu teşhis ve tedavi etmek kolaydır. Doktorunuzun yapacağı basit bir nefes testi bakterinin teşhis edilmesini sağlar. Antibiyotikler bu zararlı bakterileri öldürebilir. Asit azaltıcı ilaçlar da ülseri tedavi eder. Ayrıca uyumadan önce asit giderici ‘antiasit’ ilaç kullanmayı deneyebilirsiniz. Eğer daha iyi bir uyku sağlıyorsa bu H. Pylori olduğunu gösteriyor olabilir.

Balgam oluşumu solunum yollarını tıkayabilir

Sağlıklı nefes almak, oksijenin burundan alınıp ciğerlere doğru yollanarak vücuda ihtiyacı olan enerjinin verilmesini sağlar. Ancak uyuduğunuz zaman boğazın arka tarafında balgam oluşabilir ve burundan ciğerlere oksijen geçişini tıkayabilir. Ağızdan nefes alarak bu durumu telafi edebilirsiniz ancak yeni yapılan bir araştırma bunu yapmanın kandaki oksijen seviyesini önemli ölçüde düşürmesiyle ilişkili olduğunu ve bunun da yorgunluğa yol açabileceğini gösterdi. İster ağız bakım suyu ister tuzlu suyla olsun gargara yapmak boğazdaki balgamın temizlenmesine yardımcı olarak ciğerlere daha çok oksijen ulaşmasını sağlayabilir. Böylece enerjiniz yükselir.

Haberin Devamı

Sabah kahveniz sizi daha da yoruyor olabilir

Çoğumuz sabahları uyanabilmek için kahve veya çaya yöneliyoruz ama bu iki sebepten dolayı yorgunluğumuzun esas nedeni olabilir. Birincisi, fazla tüketildiğinde, kahve uyuyan metabolizmanızın birdenbire aşırı çalışmasına yol açar. İkincisi ise; kafeinin dehidrasyon yani su kaybına neden olan etkisidir. Uyandığınız zaman zaten saatlerdir su içmediğiniz için su kaybı yaşamaya eğilimlisinizdir. Başka içecekler tüketmezseniz, kahveniz daha fazla su kaybına neden olarak enerjinizi azaltır. Önemli olan kafeini ölçülü tüketmek ve dehidrasyonu önlemek için kahvenizle aynı zamanda dolu bir bardak su içmektir.

Haberin Devamı

Kıyafetleriniz olması gerektiğinden daha rahat ve yanlış renklerde olabilir

Aşırı rahatlık sizi daha da yorgun hale getirebilir. Bol ve esnek kıyafetler daha kambur ve ‘hımbıl’ durmanıza neden olarak eklemlerinizi ve kaslarınızı zorlar, vücudunuza oksijen dağıtmak için daha çok çalışırlar. Özenli giyinmek sadece kambur durmanızı engellemekle kalmaz aynı zamanda güveninizin artmasına yardımcı olur. Dolayısıyla güven de duruşunuza dikkat etmenize neden olarak sağlıklı nefes almanızı sağlar. Kıyafetlerinizin rengi de sizi yoruyor olabilir. Siyah, lacivert ve kahverengi uykunuzu getiren kimyasal olan melatonin salınımını harekete geçirir. İyi haber şu ki araştırmalar enerjinizi artıracak renkler de olduğunu gösteriyor. Beyaz giysiler uyku hormonu melatonin salınımını bastırır ve beyninizdeki mutluluk hormonu olan serotonin seviyesini yükseltir. Kırmızı, daha aktif olmak için idealdir. Ayrıca kırmızı kan akışını hızlandırır ve böbrek üstü bezlerini harekete geçirir. Sarı, beyni harekete geçirir, özgüven sağlar ve iyimserliğe teşvik eder.

Yorgunluğunuz için değişik çözümler

Eğer yorgunluktan mustaripseniz onunla savaşmak için bu değişik çözüm yollarından birini denemek isteyebilirsiniz.

Yumurta ve kavun

Çok ilginç bir kombin olsa da yumurta ve kantalup kavunu yorgunluğunuzu yenmeniz için çok iyi bir ikili olabilir. Yumurta tek başına hem masrafsız hem de düşük kalorili bir protein kaynağıdır ama kantalup kavunu gibi bir kompleks karbonhidratla eşleştirildiğinde çok daha yararlıdır. Yumurtadaki protein kavundaki şekerin emilimini yavaşlatarak şekerinizin birden yükselmesini engeller ve gün boyu enerji sağlar.

Nopal kaktüsü

Normalde kaktüsler uzaktan sevilir ama Türkçe’de ‘dikenli armut’ denilen ve kaynanadili olarak bilinen Nopal kaktüsü yorgunluğunuzu yenmede etkili bir çözüm olabilir. Taze, kurutulmuş, Meksika ve Güneybatı mutfaklarında kullanılmak üzere reçel şeklinde bulunur. Nopal kaktüsü aynı zamanda besin takviyesi olarak da satılmaktadır. Karaciğerin vücudu zehirlerden arındırıp temizlemesine ve inflamasyon kaynaklı yorgunluğu azaltmasına yardımcı olabilecek antioksidanlar bakımından zengindir. Bir bardak suyla birlikte günde 1000 mg kullanmayı deneyin. Sağlık ürünleri satan mağazalarda bulabilirsiniz.

‘Mors’ egzersizi

Spor salonunda yapacağınız birkaç egzersiz gibi bu ilginç egzersiz de enerjinizi artırmanın harika bir yoludur. Önce ellerinizi yerde önünüze doğru uzatıp mideniz üzerine uzanın. Avuçlarınızı yere yapıştırıp kollarınız ve göbeğinizden destek alarak kendinizi öne ve ileri çekin. Bu pozisyonda bir saniye bekleyin ve bedeninizi alçaltarak kollarınızı uzatın. Yerde bir deniz aygırı (mors) gibi hareket ederek egzersizi tekrarlayın. Bütün egzersizler gibi ‘mors’ egzersizi de metabolizmanızı hızlandırır. Ayrıca, genelde ihmal edilen kasları çalıştırarak beynin koordinasyon ve kas hafızasıyla bağlantılı yeni bölgelerini harekete geçirmiş olacaksınız. En önemlisi, sırtı yay biçimine sokan bu egzersiz esnemenin, dolaşımı artırmanın ve enerji seviyenizi düşürebilecek olan kas gerginliğinizi rahatlatmanın harika bir yoludur.

( 29.07.2012 tarihli Pazar Postası 'ndan alınmıştır )

Sıradaki haber yükleniyor...
holder