Bilim - Teknoloji Youtube Kuzey Kore'yi yasakladı
Paylaş
Youtube Kuzey Kore'yi yasakladı

Google'ın bünyesinde bulunan video paylaşım sitesi Youtube, Kuzey Kore'nin propaganda kanallarını yasakladı

YouTube 2 ay önce Kim Jong Un yönetimindeki ülkenin YouTube'taki propaganda kanalını kapatmıştı.Bugün alınan kararla Kuzey Kore ile igili videolar paylaşan 2 kanal daha site yönetimi tarafından kapatıldı.

TÜM HABERLER AYNI KAYNAKTAN ÇIKIYOR


Dünyanın en kapalı ülkesi sıklıkla 'gizemli ülke' olarak anılan Kuzey Kore'de tüm haberler aynı kaynaktan çıkıyor, radyoların bile yurtdışından gelen yayınları saptayamayacağı şekilde üretiliyor. Peki Kim Jong Un yönetimindeki ülkede internetin akıbeti ne?

İNTERNET KULLANMIYORLAR



20 yıldır hayatımızda olan İnternet Kuzey Kore'yi teğet geçti. Zira ülkede yaşayan 25 milyon kişinin internetin ne olduğuna dair fikri bile yok.

Geniş bant uygulamasına 2010 yılında geçen ülke internet kullanımını sadece ülkedeki yabancılar, uluslararası kuruluşlar ve devlet dairelinin kullanımına sundu.

Bu yıllarda sadece binlerle sınırlı kişi tarafından kullanılan internete giriş yasak olduğu için sansür de bulunmuyordu.


Koryolink, Korea Post Telekominikasyon Şirketi, Mısır merkezli Orascom Telekom Medya ve Teknoloji Holding SAE işbirliğinde ülkedeki yabancılar için internet hizmeti sunuyor.

Ancak bu hizmetin bedeli oldukça pahalı. Şirket 50 megabyte internet kullanımı için kullanıcılarından 10 euro talep ediyor.

KUZEY KORE'NİN 28 WEB SİTESİ VAR


Ülkenin dış dünyadan sakladığı şeylerden bir tanesi de internet. Ancak ülkenin bu sırrı geçtiğimiz aylarda yaşanan bir hata sonrası deşifre olmuştu.
Ülke dışındaki server'lardan girilemeyen Kuzey Kore siteleri geçtiğimiz aylarda kısa bir süreliğine de olsa dünyanın görüş alanına girmişti.
Bu hata sonrası ülkede hizmet veren sadece 28 web sitesi olduğu ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı