Ekonomi Yüksek fiyat ve vergi, kaçağı körükledi

Yüksek fiyat ve vergi, kaçağı körükledi

Paylaş
Yüksek fiyat ve vergi, kaçağı körükledi

Kırmızı et fiyatlarının rekor seviyelere koştuğu yılın ilk altı ayında, gümrüklerde ele geçirilen kaçak et ve et ürünleri miktarı 5 kattan fazla arttı

5 kattan fazla arttı

Haberin Devamı

Vergisi yükselen sigara, içki ve akaryakıt ile yıl başında fiyatı el yakan kırmızı et, kaçakçıların ‘gözdesi’ oldu. Gümrüklerde bu yılın ilk 6 ayında ele geçirilen kaçak et ve et ürünleri, geçen yılın aynı dönemine göre 5 kattan fazla arttı ve 1.8 tondan 9.7 tona yükseldi.

Kaçak et genellikle Suriye, Irak, İran ve Romanya’dan geçirilirken yakalandı. Gümrük Müsteşarlığı verilerine göre, altı aylık dönemde ele geçirilen kaçak eşya ve uyuşturucunun değeri yüzde 15 artarak 268.8 milyon lira oldu.

Sigara ve içkiye dikkat

Bu rakamın 61 milyon lirasını gemi, TIR, kamyon gibi kaçakçılıkta kullanılan araçlar oluşturdu. 30 milyon liralık gıda, 28 milyon liralık tekstil, 27.5 milyon liralık uyuşturucu ve 18 milyon liralık akaryakıt ele geçirildi.

Haberin Devamı

Yakalanan kaçak akaryakıt miktarı 3.5 kat arttı. Et ve akaryakıttan sonra en yüksek kaçak, vergisi yükselen sigara ve içkide görüldü. Bu ürünlerde kaçak miktarı 2 kat artarak 10.1 milyon liraya çıktı. 1 milyon 312 bin paket sigara, 8 bin 148 şişe içki ele geçirildi.

Vergi düşürülmeli

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç, kaçakçıların, kâr marjı yüksek olan akaryakıta ve fiyatı yükselen ete yöneldiğini söyledi.

Akkoç, akaryakıt kaçakçılığının vergi kaybı yüzünden Hazine’ye, kalitesiz olması nedeniyle araçlara, haksız rekabete neden olduğu için de firmalara zarar verdiğini ifade etti. Akkoç, “Verginin yüksekliği kaçakçıların iştahını karartıyor. Komşu ülkelerde akaryakıt fiyatları çok düşük. Kaçağı engellemenin bir yolu da vergiyi düşürmek” dedi.