Yaşam Yüksek maaşlı işini bıraktı, pelet yakıtı üretim tesisi kurdu

Yüksek maaşlı işini bıraktı, pelet yakıtı üretim tesisi kurdu

Paylaş
Yüksek maaşlı işini bıraktı, pelet yakıtı üretim tesisi kurdu

"Tüketen değil, üreten" olmak düşüncesiyle İstanbul'da çalıştığı yüksek gelirli işinden istifa edip memleketi Uşak'a gelen genç girişimci Abdullah Furtana, kurduğu "pelet yakıtı" tesisinde siparişlere yetişemiyor

Yurt dışında bilgisayar ve yönetim bilişim sistemleri alanlarında lisans ve yüksek lisans eğitimi aldıktan sonra İstanbul'da yüksek gelirli bir işte çalışmaya başlayan Uşaklı girişimci Abdullah Furtana birkaç yıl sonra "tüketen değil, üreten" olmak düşüncesiyle memleketine dönerek, küçük birikimleri ve babasının desteğiyle pelet yakıt üretim tesisi kurdu.



PELET YAKITI İLE KENDİ İŞİNİN PATRONU OLDU


Kendi işinin patronu olmayı başaran girişimci Abdullah Furtana, küçük birikimleri ve babasının desteğiyle Avrupa'da gördüğü odun artıklarının öğütülerek talaş haline getirildikten sonra kurutulup basınçlı makinelerde sıkıştırılmasıyla elde edilen yüksek kalorili "pelet yakıtı" üretimine başladığını ve bir yıl içinde kendi işinin patronu olduğunu dile getirdi.

Abdullah Furtana yaptığı açıklamada, 1997'deki "28 Şubat" sürecinde İmam Hatip Lisesi mezunlarına getirilen katsayı uygulaması nedeniyle Türkiye'de farklı bir üniversiteye giremeyeceğini anladığını, bu nedenle 2000 yılında Avusturya'ya lisans eğitim için gittiğini, Viyana Üniversitesinde bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yine aynı üniversitede yönetim bilişim sistemleri üzerine yüksek lisans programını bitirdiğini söyledi.



2009 yılında Türkiye'ye dönerek İstanbul'da yüksek gelirli bir işte çalışmaya başladığını anlatan Abdullah Furtana, 2,5 yıl sonra yaptığı işin bir alışkanlığa dönüştüğünü farketmeye başladığını, "tüketen değil, üreten" olmak düşüncesiyle istifa ederek memleketine döndüğünü kaydetti.

Abdullah Furtana, küçük birikimleri ve babasının desteğiyle Avrupa'da gördüğü odun artıklarının öğütülerek talaş haline getirildikten sonra kurutulup basınçlı makinelerde sıkıştırılmasıyla elde edilen yüksek kalorili "pelet yakıtı" üretimine başladığını ve bir yıl içinde kendi işinin patronu olduğunu dile getirdi.

PELET YAKITI SİPARİŞLERİNE YETİŞEMİYOR


Doğalgaz ve kömürden çok daha hesaplı bir yakıt olduğunu söylediği peletin kullanımının Türkiye'de her geçen yıl artacağını savunan Furtana, artan siparişlere yetişemediklerini vurguladı.

Türkiye'de pelet ham madde sıkıntısının bulunmadığına, ilerleyen dönemde Avrupa'daki gibi enerji ormanları kurulabileceğine dikkati çeken Furtana, günlük 4 ton pelet üretim kapasitesine sahip olduklarını, yeni yatırımlarla bu kapasiteyi günlük 35 tona çıkartacaklarını kaydetti.


HAVAYI KİRLETMEYEN YAKIT PELET YAKITI


Kendi işine sahip olmaktan mutlu olduğunu ifade eden Abdullah Furtana, şöyle devam etti:

"Avrupa 50 yıldır peletle ısınıyor, enerji ormanlarından elde edilen odunlar işlendikten sonra yakıta dönüşüyor, pelet kömürden çok daha çevreci doğalgazdan hesaplı. Kalorisi kömürden daha yüksek, kömürün yüzde 30 atığı çıkarken peletin atık oranı yüzde 1 civarında, kükürt değerleri ise yüzde 0,15-0,25 civarında. Havayı kömüre göre kirletmeyen bir yakıt diyebiliriz."

Tarımsal atıkların tümünün pelet üretiminde kullanılabileceğine dikkati çeken Abdullah Furtana, "Şimdilik bir aile işletmesiyiz, talaşı dışarıdan alıyoruz, ilerleyen dönemde ağacı kendimiz talaş haline getirmeyi planlıyoruz. Pelet'in evlerde kullanımı giderek artıyor. Pelet yakıtı ısınma amacıyla her türlü sektörde kullanılabilir. Yeni ve önü açık bir sektör olarak dikkati çekiyor. Ülkemiz doğalgaz ve ithal kömüre döviz ödüyor, pelet yerli ham madde ve atık malzemelerden üretildiği için dışa bağımlılığı ve dolar ihtiyacımızı da azaltır. Yerli enerji ülkemizin kalkınması için çok önemli." ifadelerini kullandı.

Abdullah Furtana, sektörün desteklenmesi gerektiğine işaret ederek, pelet kullanımıyla ilgili yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini belirtti.




PELET YAKIT NEDİR?


Pelet, odun artıklarının kurutulup,öğütülerek talaş haline getirildikten sonra yüksek basınçla sıkıştırılmasıyla elde edilen 6-8mm çapındaki yakıt topaklarıdır.

Odun peleti yaklaşık %7-12arasında nem içerir. Nem oranı az olduğu için kalorisi yakacak oduna göre daha yüksektir. Biyolojik bir yakıttır. Doğalgaz ve kömürden daha çevreci ve ucuzdur.

Pelet, ülkemizde atık orman ürünleri değerlendirilerek ülke ekonomisine katkı sağlamakla birlikte çevre ve insan sağlığı için de katkıda bulunmaktadır.

Haberin Devamı