Sağlık Yüksek tansiyon erken yaşlandırıyor

Yüksek tansiyon erken yaşlandırıyor

Paylaş
Yüksek tansiyon erken yaşlandırıyor

Belirti vermediği için 'sessiz katil' olarak bilinen yüksek tansiyon tüm organların hızla yaşlanmasına, yıpranmasına yol açıyor. Geç belirti verdiği için de beyin kanaması, inme, bunama, kalp krizi gibi kalıcı hasarlara sebep olabiliyor

Şişli Florence Nightingale Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Özgür Şamilgil anlattı:

Haberin Devamı

Yüksek tansiyon nedir?

Dr. Özgür Şamilgil: Kan basıncı (tansiyon), kalbin pompaladığı kanın damar duvarlarına çarpmasıyla oluşan basıncın (esneme veya gerilmenin) yarattığı direncin ölçüsüdür.

Kan basıncının normal değerleri nedir?

Dr. Özgür Şamilgil: Muayenehanede: 140 90 24 saatlik: 125-130 80 Gündüz: 130-135 85 Gece: 120 70 Ev: 130-135 85 Yüksek tansiyon hastası demek için tansiyon değerleri ne olmalı? Dr. Özgür Şamilgil: Kişi 1-2 hafta, günde 3 defa yaptığı tansiyonunu ölçmeli. Sonuçlar yukarıdaki sorunun cevabında görülen değerleri aşıyorsa mutlaka hekime başvurmalı. Çünkü bu durum yüksek tansiyon teşhisini koydurur.

Yüksek tansiyon sağlığımızı nasıl etkiler?

Dr. Özgür Şamilgil: Bir benzetme yapacak olursak yüksek basınçla çalışan bir araba motorunun erken yıpranması, bozulması gibi tüm organlarımız ve organ sistemleri hızla erken yaşlanır, yıpranır. Çoğu zaman geç belirti verdiği için de kalıcı hasarlar oluşur. Örneğin, beyin kanaması, inme, bunama, kalp krizi, böbrek ve kalp yetersizliği gibi hastalıklarla hayat kalitesi bozulur ve erken ölüme neden olur.

Haberin Devamı

Belirtileri nelerdir?

Dr. Özgür Şamilgil: Birçok hasta hiçbir belirti olmaması nedeniyle yüksek tansiyon, ‘sessiz katil’ olarak nitelendirilir. Çabuk yorulma, göğüste baskı hissi, çarpıntı hissi, nefes darlığı, unutkanlık, baş ağrısı, görme bozukluğu, sinirlilik, idrara sık çıkma, dengesizlik hissi en sık rastlanan belirtilerdir. Sebepleri nelerdir? Dr. Özgür Şamilgil: Bu aslında çok derin bir konu! Şu faktörler yüksek tansiyonun patlama denecek boyutta yayılmasına neden oldu: -Hızlı endüstriyel gelişme, -Çevre kirliliği, -Katkılı-işlenmiş (rafinerize yağ, tuz ve şekerli) hazır gıdalarla beslenme, -Taze sebze-meyve, kuruyemiş, doğal ortamında serbest otlanarak büyüyen hayvanlardan elde edilen kaliteli gıdaların eksik tüketilmesi, -Egzersiz eksikliği, -Yüksek düzeyde stres. Doğal şartlarda yaşayan, avcı -toplayıcı kabilelerde yüksek tansiyon, inme, aşırı şişmanlık (obezite), şeker hastalığı, kalp krizi ve kanser gibi çağımızın vebası denecek hastalıklar çok çok düşük oranlarda görülüyor.

Haberin Devamı

Başka nedenleri var mı?

Dr. Özgür Şamilgil: Yüksek tansiyonun yüzde 10 kadarı böbreküstü bezlerinin çalışma bozukluğu, tiroid gibi hormonal bozukluklara bağlıdır. Birçok ilaç veya bilinçsiz kullanılan bitkisel çaylar da yüksek tansiyona sebep olabilir. Yüksek miktarda kafein ve benzeri uyarıcı maddeler içeren içecekler, şekerli içeceklerin tüketilmesi diğer önemli sebepler arasında. Böbrek damarlarında darlık olması yeterli kan alamayan böbreğin, tansiyon yükseltici hormonlar salgılamasına neden olabiliyor. Doğumsal bazı kalp hastalıkları da sebepler arasındadır.