Ekonomi Yüksek ücretli çalışana 2100 lira vergi iadesi

Yüksek ücretli çalışana 2100 lira vergi iadesi

Paylaş
Yüksek ücretli çalışana 2100 lira vergi iadesi

Anayasa Mahkemesi'nin isteği doğrultusunda yeniden düzenlenen Gelir Vergisi dilimleri yasalaştı. Buna göre yüzde 27'lik vergi diliminin üst sınırı 50 bin TL'den 76 bin 200 TL'ye çıkacak. Üst gelir grubundaki ücretlilere 2100 TL vergi iadesi uygulanacak

Torba Yasa ile düzenlendi

Haberin Devamı

Vergi konusundaki düzenlemeleri içeren Torba Yasa Tasarısı’nın ilk bölümü önceki akşam Meclis’te kabul edildi. Yasayla birlikte Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda Gelir Vergisi dilimleri ve uygulanacak vergi oranları yeniden düzenlenerek, ücretlilerin yüzde 35’lik dilime geçmesi sağlandı. Kabul edilen yasaya göre yüzde 27’lik vergi diliminin üst sınırı 50 bin TL’den 76 bin 200 TL’ye çıkarılacak. Böylece üst gelir grubundaki ücretlilere 2100 TL vergi iadesi yapılacak.

İadeye faiz uygulanmayacak

İade, tasarının yasalaşıp Resmi Gazete’de yayımını izleyen vergi döneminde beyan edilerek ödenecek. İade için faiz talebinde bulunulamayacak. Yatırım fonları da dahil, sermaye şirketlerinde, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası kazançları için banka ve aracı kurumlarca yapılacak vergi indirimi yüzde 0 (sıfır) olarak yeniden belirlendi. Böylece daha önce yerli yatırımcılar için aynı gelirlerde uygulanan yüzde 10’luk vergi oranı, sıfırlanarak yerli ile yabancı farkı kaldırıldı.

Haberin Devamı

MALİYE ELEKTRONİK TEBLİGAT YAPACAK

Yasa ile birlikte vergi ile ilgili tebligatlar elektronik ortamda yapılabilecek. Maliye Bakanlığı, elektronik tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye yetkili olacak. Mükellefler, Maliye’den vergi durumları konusunda tereddütlü gördükleri hususlar hakkında yazıyla bilgi isteyebilecek. Tüketici kredilerinin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenen kağıtlar ile kırsal kalkınma programlarının desteklenmesi kapsamında yapılan hibelerden Damga Vergisi alınmayacak.