Esra Karayel Yükseliş devam edecek
HABERİ PAYLAŞ

Yükseliş devam edecek

Borsa, yurtdışı piyasalardaki olumlu hava ve Türk bankalarının yüksek performans göstereceği beklentisi ile yeni rekor kırdı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Borsada geçen haftaki yazımda belirttiğim gibi olumlu hava devam etti ve hızlı bir çıkışla 60 bin test edildi. Yurtdışında iyi gelen bilanço verileri, Amerika ve Asya piyasalarını yükseltti. Amerika Merkez Bankası’nın olumlu açıklamaları da yükselişi destekledi. Yurtiçinde ise faizlerin uzun süre sabit kalacağı öngörüsü ve Türk bankalarının ikinci çeyrekte yüksek performans göstereceği beklentisi, endekse sert alımları getirdi. Bankacılık sektörü öncülüğünde devam eden para girişi ve dış borsalardaki olumlu havanın etkisiyle endeks, haftayı 59 bin 299’dan kapattı.

Haberin Devamı

-Para piyasalarında, küresel piyasalardaki gelişmeler etkiliydi. Uzun vadeli kıymetlerin getirileri yatay seviyelerde seyrederken orta vadeli kıymetlerin getirilerinde beş-on baz puan düşüş gerçekleşti. Bono piyasası: Piyasada yeni gösterge tahvil olan 25 Nisan 2012 vadede faizler, yüzde 8.19 seviyesinden kapanış yaptı. Döviz piyasası: Küresel piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle ve iyi gelen bilanço rakamlarının da piyasalarda moralleri arttırmasıyla dolarda düşüş gerçekleşti. Dolar, cuma günü 1.5240 euro ise 1.9530’dan kapanış gerçekleştirdi.

Piyasalarda açıklanacak ekonomik verilerin takip edilmesiyle birlikte olumlu havanın devam etmesi muhtemel gözüküyor.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Borsada bu hafta da kâr satışlarının görüleceği dalgalı seyir ile birlikte yukarı hareketin devam etmesi muhtemel gözüküyor. Amerika’da önemli şirketlerin açıklanacak bilançoları takip edilmeye devam edilecek. Yurtiçinde ise Merkez Bankası’nın salı günü açıklayacağı enflasyon raporu takip edilecek. Raporda enflasyon tahminini düşürmesi muhtemel. Endekste teknik olarak ilk direnç 60 bin 300 seviyesinde gözüküyor. Bu seviye artan hacimle kırıldığı takdirde ikinci direnç 61 bin 100 seviyesinde bulunuyor. Endekste destekler ise 59 bin 100 ve daha altta 58 bin 700 seviyesinde görünüyor.

Haberin Devamı

-Para piyasalarında Merkez Bankası’nın enflasyon raporu en önemli gündem maddesi olarak bulunuyor. Enflasyon raporu öncesinde piyasadaki alım eğilimi devam ederek gösterge faiz, yüzde 8 seviyesine kadar gerileyebilir. Açıklamalarla izlenmeli. Bono piyasası: Piyasada gösterge tahvil olan 25 Nisan 2012 vadede faizlerin, yüzde 8.05-8.10 aralığında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Dövizde kısa vadede yatay seyir izlenmesi muhtemel. Dolarda dirençler, 1.5300 ve üstte 1.5350, destekler ise 1.5200 ve altta 1.5150’de.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Alım fiyatınız kârınızı etkiler

Soru: Esra Hanım, merhaba. Yazılarınızı zevkle takip ediyorum. Türk Hava Yolları’nı 5 TL’den aldım, çok zarar ettim. THY hakkındaki değerli görüşlerinizi merak ediyorum. Yatırımı yaparken iyi bilmediğim için rastgele yapıyorum. Doğru analiz ve doğru yatırım Yapabilmem için gerekli dokümanları göndermenizi rica ediyorum. Şimdiden ilginize teşekkür eder, İyi Çalışmalar dilerim. Murat ŞAYBAK/İstanbul Cevap: Murat Bey, Türk Hava Yolları, orta ve uzun vade için temel ve teknik veriler açısından olumlu gözükün hisseler arasında yer alıyor. Şirketin kârlılık oranları, satışları ve diğer finansal verileri olumlu. Bununla birlikte sizin alım fiyatınız bir miktar yüksek kalmış. Yatırm yaparken hissenin alım fiyatını doğru belirlemek, yatırımınızdan elde edeceğiniz getiri oranınızı yükseltir. Alım ve satım fiyatını belirlerken hissedeki destek ve direnç seviyelerini doğru belirlemek ve kullanmak kârınız açısından büyük önem taşır. Bir süre daha bekleyebilirsiniz. Teknik analize ve vadenize göre satım fiyatı belirleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Riskinizi dağıtın

Soru: Esra Hanım, gazetenizdeki yazılarınızı zaman zaman takip ediyorum ve çok isabetli buluyorum. Sizden istediğim üçüz çocuklarım için uzun vadede yatırım yapmayı düşünüyorum. Bu konuda her ay hisse senedi almak istiyorum. İş C ve Şişe Cam biriktirmeye başladım. Tavsiyelerinizi bekliyorum. İlginize teşekkürler. Suha DEMİRGÖREN/İstanbul Cevap: Suha Bey, yatırım tercihinizde vadenizin uzun olması gerekiyor. Bununla birlikte size tavsiyem portfönüzde sadece hisse senetleri değil diğer yatırım araçlarına da yer vermeriz. Bu şekilde piyasalarda zaman zaman gerçekleşen dalgalanmalardan daha az etkilenmiş ve riskinizi dağıtmış olursunuz. Diğer yatırım araçları arasında yer alan yatırım fonu (ana para korumalı ve değişken fon olabilir) alabilirsiniz. İş Bankası ve Şişe Cam hisseleri de hem temel hem de teknik açıdan yatırım yapılabilir iyi hisseler arasında yer alıyor.

Orta vade için olumlu

Soru: Değerli yorum ve yönlendirmeleriniz sonucu iyi getiriler edinen tanıdıklarım var. Şu hisseler hakkında görüşlerinizi rica ediyorum. Varsa bunlar dışında da önerebileceğiniz üç şirket ve analizlerinizi merakla bekliyorum. Saygı ve sevgilerimle iyi günler. Alaaddin Gönenç/İstanbul Cevap: Alaaddin Bey, sayfamda yer alan şirketler, temel ve teknik analiz açısından orta vadede olumlu beklentilere sahip bulunuyor. Bu nedenle size tavsiyem bu şirketlerle ilgili gelişmeleri yakından takip etmeniz. Hisseye yatırım kararı verdiğinizde o şirketi ve ait olduğu sektörü yakın takibe almanız gerekiyor. Bu şekilde olası olumsuz gelişmelerden daha az zarar görürsünüz. Mailde belirttiğiniz şirketler hem temel hem de teknik analiz açısından olumlu beklentilere sahip bulunuyor. Orta ve uzun vade için bu şirketlere yatırım yapılabilir. Ancak, getiri ve alım fiyatınızı, temel ve teknik analize göre belirlemeniz daha sağlıklı olur.

Sorularınızı bekliyoruz

POSTA Gazetesi’nden yeni bir hizmet. Borsa ve hisse senetleriyle ilgili merak ettiğiniz her şeyi bize sorabilirsiniz.

İşte sorularınızı yollayabileceğiniz adresler: e-mail: esra.savas@posta.com.tr / Faks: 0212 505 64 51

Sıradaki haber yükleniyor...
holder