Esra Karayel Yükseliş hareketi devam edecek
HABERİ PAYLAŞ

Yükseliş hareketi devam edecek

Borsa geçen hafta, dış borsalara paralel ve küresel ekonomiye yönelik olumlu verilerin açıklanmasının desteğiyle yukarı hareket etti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks geçen hafta, yukarı seyir izledi. Amerika’da perakende satış verilerinin iyi gelmesi ve ekonominin son çeyrekte beklentilerden daha çok büyümesi, dış borsalara alımları getirdi. Amerika ve Avrupa borsaları Çarşamba günü Noel tatiline girdi ve yılı yükselişle kapattı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Portekiz ve Macaristan’ın kredi notunu düşürmesi, endekste kâr satışlarına neden oldu. Haftanın son günü ise hisse bazında hareketler dikkat çekti. Endeks bu gelişmelerle 66 bin 267 puandan kapanış gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında Merkez Bankası’nın açıkladığı 2011 Para ve Kur Politikası’nda sürpriz bir sonuç çıkmaması piyasalar tarafından olumlu algılandı. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 8 Ağustos 2012 vadeli tahvilde faizler düşmeye devam etti. Cuma günü yüzde 7.29 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: Merkez Bankası’nın kısa vadeli faizleri düşürmesi dolar-TL’yi de yakından etkilemeye devam etti. Dolar yükselişle günü 1.5470 TL, euro ise 2.0290 TL seviyesinden kapanış yaptı.

2010 yılının son haftasında borsada yükselişin devam etmesi ve ilk etapta 70 bin seviyesine doğru hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Piyasalarda son gelen ekonomik verilerin olumlu olması moralleri bir miktar düzeltti. İyimser havanın yılın bu son haftasında da sürmesi ve borsada yukarı hareketin devam etmesi muhtemel gözüküyor. Yurtdışı gündemi Noel tatili nedeniyle sakin gözüküyor. Bu hafta yurtiçinde Aralık ayı ekonomik görünümüne ilişkin öncü veriler açıklanacak. Ayrıca dış ticaret verileri de dikkatle takip edilecek. Endeks 67 bin 500 seviyesini hacimle geçerse 70 bin seviyesini test edebilir. Yatırımcıların pozisyonlarını korumaları ve gelişmeleri yakından takip etmelerinde fayda bulunuyor.

-Para piyasalarında bu hafta gündem yoğun. Salı günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı özetleri yayınlanacak. Burada yapılan değerlendirmeler, piyasalar tarafından takip edilecek. Hazine tarafından yayınlanan iç borçlanma programı bu yılın son önemli açıklaması olacak. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 8 Ağustos 2012 vadeli tahvilde faizler, yüzde 7.20-7.30 aralığında hareket gerçekleştirebilir. Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.5500 ve 1.5550 TL seviyelerinde bulunuyor. Destekler ise 1.5450 TL ve 1.5400 TL’de.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Gelişmelerle hisseleri takip edin

Soru: Elimde İhlas Ev Aletleri, Pera GYO ve Emlak Konut hisseleri var. Bu hisse senetleri ile ilgili beklenti ve detaylı bilgi almak istiyordum. Lütfen yardımcı olur musunuz? Mehmet SARISUNGUR/Şanlıurfa Cevap: Mehmet Bey, İhlas Ev Aletleri’nin son 52 yıllık getirisi yüzde 21.43 seviyesinde bulunuyor. Hissede işlem hacmine dikkat etmeniz gerekiyor. Orta ve uzun vade için trend yönü yukarı olarak gözüküyor. Pera GYO’da yıllık getiri yüzde 31.48 seviyelerinde. Hissede trend yönü kısa vade için yatay. Emlak Konut GYO ise borsanın yeni ve gözde şirketleri arasında yer alıyor. Halka arz sonrası iyi prim yaptı. Teknik olarak yönü orta vade için yukarı gözüküyor. Bu hisselerde maliyetiniz ve vade ile getiri hedefiniz önemli. Hissede alım-satım kararı verirken bunları göz önünde bulundurmalısınız. Her iki hissedeki gelişmeleri ve işlem hacmi artışını yakından takip etmelisiniz. Yukarı hareketlerde işlem hacmi desteğinin de olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Vade uzun gözüküyor

Soru: Esra Hanım merhaba. Goldaş ile ilgili bilgi verirseniz memnun olurum. Altın yükseliyor, bu hissem yerinde sayıyor. Mehmet TOKATLI/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, Goldaş bu sene birtakım olumsuzluklar yaşadı. Fransız Societe Generale Bankası ile anlaşmazlıkları hissenin performansına olumsuz yansıdı. Hissenin son 52 haftalık getirisine baktığımızda yüzde 5.10 getirisi olduğu görülüyor. Bu sene endeksin performansıyla bu getiriyi kıyasladığımızda çok düşük kalıyor. Hisse endeksin altında performans göstermiş. Hissede vade uzun gözüküyor. Eğer kısa vadede paraya ihtiyacınız yoksa beklemenizi tavsiye ederim. Şirket ile ilgili gelişmeleri yakında takip etmelisiniz. Bununla birlikte İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın web sitesinden de (imkb.gov.tr) şirket ile ilgili haberleri inceleyebilirsiniz.

İşlem hacmiyle izleyin

Soru: Esra Hanım. POSTA gazetesindeki yorumlarınızı ilgiyle takip ediyorum. Elimde bir miktar Halk Bankası hissesi var. Bu hissede kısa ve orta vadede ne önerirsiniz? Atalay UYSAL/İstanbul Cevap: Atalay Bey, Halk Bankası kısa vadede yatay seyirde bulunuyor. Bankanın son 52 haftalık getirisi yüzde 24.80 seviyelerinde görünüyor. Hissenin getirisi endeksin altında gerçekleşmiş. Uzun vade için trend yönü yukarı gözükmekle birlikte işlem hacim desteği gerekli. Halk Bankası’nda dirençler 13.50 ve daha yukarıda 14.00 seviyelerinde gözüküyor. Destekler ise 13.00 ve daha altta 12.40 seviyelerinde bulunuyor. Şirket hisselerinde direnç seviyelerinin kırılabilmesi için işlem hacminde artış gerekli. Bu nedenle hacimle birlikte hissedeki hareketleri takip etmelisiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder