Yumurta haşlamak dışarıdan bakıldığında dünyanın en kolay işi gibi görünebilir. Ancak bazı püf noktalarına uymazsanız kıvam konusunda istediğiniz sonuca ulaşmanız bir hayli zordur... Haşlama yapacağınız kabın içine yumurtayı bir kaşık yardımı ile koyun ki yine çatlamasını önleyebilin. Ayrıca çatlamasın diye içine bir miktar tuz atabilirsiniz. Tuz ayrıca kabuklarının daha kolay soyulmasını sağlar. Çapı dar ve yüksek olan bir kap tercih ederseniz yumurtalar pişme esnasında çarpıp çatlamaz. Orta ateşte haşlamaya özen gösterin. Çok yüksek ateşte yumurtalar birbirini kırabilir. Kısık ateşte pişerse pişme süresini tam ayarlayamayabilirsiniz. Haşlamadan önce yumurtanızı dolaptan çıkarıp oda sıcaklığında bekletin. Yumurtaların kabuğunun çatlamaması için yumurtanın oda sıcaklığında beklemesi gerekir. Kabukları mat ve pürüzsüz olan yumurtaları tercih edin. Satın alırken yumurtaları sallayın. Eğer salladıkça içinden ses çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir. Yumurtanın tazeliğini anlamanın bir diğer yolu daha vardır. Yumurtayı bir miktar soğuk suyun içine attığınızda dibe çöküyorsa yumurta tazedir. Yine yumurtayı kaşık ile suya bırakın ve içine tuz atın. Kayısı kıvamında yumurtanın pişirme süresi ortalama 5-6 dakikadır. Kaynattığınız yumurtayı cezveden kaşık yardımı ile alıp, soğuk su dolu kasenin içerisine bırakın. 4-5 saniye kadar bekleyin ve tabağa koyun. Yumurta kaşığın tersi ile vurun ve biraz daha soğumasını sağlayın.Yumurtayı soyduğunuzda beyazının pişmiş, sarısının dış kısmı pişmiş iç kısmının da hafif cıvık olması gerekir. Yumurtayı orta ateşte 3-4 dakika kadar pişirin. Bu süre su kaynamaya başladıktan sonraki süredir. Süre sonunda yumurtayı soğuk suya tutun ve yumurta kasesine koyun. Yumurtanın üstünden bir çay kaşığı büyüklüğünde soyun. Beyazı çok katılaşmadan hafif sıvı halde kalmalı ve sarısı da oldukça sıvıysa rafadan yumurtanızın kıvamını tutturmuşsunuz demektir.