Sağlık Yumurta ye göbek gitsin

Yumurta ye göbek gitsin

Paylaş
Yumurta ye göbek gitsin

Yumurta sanıldığı gibi kolesterolü yükseltmez, aksine düşürür. Hazmedilmesi zor olduğu için uzun süre tokluk hissi verir ve kiloların kolaylıkla gitmesini sağlar!

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'ın çok faydalı yazı dizisi www.posta.com.tr 'de devam ediyor...

RÖPORTAJ: Merve Özaytekin

merve.ozaytekin@posta.com.tr

‘SATMAZ DİYE KİTAPLARIMI YAYINLAMAK İSTEMEDİLER'

Kendinizi nasıl kabul ettirdiniz?

Bir günde olmadı. Hem kadınım, hem yenilik getiriyorum hem de yetiştiriyorum. Ekiple çalışıyorduk, tek başına kimse başarılı olmaz tabii. Devrim yaptık. “Boşuna pil parası harcıyorsunuz” bile dediler. Kongrelerde seminerlerde bildiklerimizi hep anlattık. Sonunda hocam Prof. Dr. Cem’i Demiroğlu “Kızları rahat bırakın! İstediği gibi çalışsınlar” dedi. Onun ileri görüşü olmasa, hiçbir şey olmazdı ve de kardiyoloji bu düzeye kolay kolay gelemezdi, ışıklar içinde yatsın.

Beslenme önerilerinize karşı çıkan çok oldu!

Sorma! Halbuki Karatay Diyeti’nde rahat, uygulanabilir, zararlı olmayan yiyecekler var. Yasaklama yok. Bana “Şekerden de, karaciğerden de, kanserden de, zayıflamadan da anlıyor” dediler. İç hastalıkları uzmanıyım tabii ki anlayacağım! Bütün bu hastalıkların temelinde, insülin yüksekliği yatmakta çünkü, senelerden beri bunu söyleyip duruyorum. En son bilimsel çalışmaların sonuçları bunu gösteriyor.

Kitaplarınızın ilgi göreceğini bekliyor muydunuz?

Beklemiyordum. İki yayınevi de “Bu kitap satmaz” diye yayınlamak istemedi. Hayykitap’tan editörüm Nihal Doğan ise kitabın marka olacağını söyledi. Onun da kilo problemi vardı. Zayıflama adına tüm sorularının cevabını bulmuş. Eksik olan bilgileri de bana sordu ve tamamladık.

Diyetinizi uygulayıp da lokanta açan olur mu dersiniz?

Olmuş bile. Datça’da bir çift diyetimi yaparak zayıflamış. Mimar Okan Çağlar 140 kilodan 98 kiloya inmiş. Psikolog olan eşi de bir yılda 22 kilo vermiş. Datça’da bir ev yemekleri yapan lokantada da ‘Karatay Menüsü’ hazırlanmış uygulanıyormuş. Mimar olan, Okan Çağlar 12 yıldır kolesterol hastasıymış, sonraki yıllarda da tip 2 diyabeti ortaya çıkmış. Yıllarca ilaç kullanmış. İlk kez ilaç kullanmadan kan değerleri normale dönmüş. Sağlık ve Çalışma Bakanı’na “Benim gibi obez, şeker ve kolesterol hastalarına ilaç raporu vermek yerine ‘Karatay Diyeti’ kitabının verilmesinin daha yararlı olacağını düşünüyorum” diye mektup yazmış.

'KUYRUK YAĞI SERBEST'

Diyetinizde yumurta neden bu kadar önemli? Sakatat, et de yiyin diyorsunuz. Kolesterol ne olacak?

Doğal yemle beslenen, özgür dolaşan tavukların yumurtası kan kolesterolünü yükseltmez, aksine düşürür de ondan. Yumurtanın hazmedilmesi çok uzun sürer. Bu nedenle tokluk hissi uzun süre devam eder ve acıkmayız! Kilolar da kolaylıkla gider! Önemli olan yumurtaların katı olarak haşlanmamasıdır! Katı yumurta kanserojendir. Yağda kavurmazsan, yakmazsan doğallığını bozmazsan sorun yok! Kayısı kıvamında, suda haşlanabilir, saf tereyağında pişirilebilir, omlet, menemen yapılabilir. Günde 4 yumurta yendiğinde karaciğerden kolesterol yapılması orantılı olarak azalır. Kolesterol konusunda, dünyaca ünlü Dr. Uffe Ravnskov’un Hayykitap’tan yeni yayımlanan ‘Kolesterol Gerçeği’ kitabını okumanızı tavsiye ederim. Kolesterolden korkmak doğru değildir. Kolesterol, kortizol denilen stres hormonunun, androjen, testosteron, progesteron ve östrojen dediğimiz seks hormonlarının ana maddesidir. Beynimiz ve sinir sistemimizdeki iletiler kolesterol sayesinde gerçekleşir.

Hocam 4 fazla değil mi? Kolesterol konusunda kafam hâlâ karışık.

İstenirse, dokunmazsa, günde 10 tane de yersin. Bakın nasıl göbek gidiyor! 50-60 gram yumurta sarısında, 150-180 mg kolesterol bulunur. Bilinenin aksine 150-180 mg olan bu kolesterol yumurta sarısı yendiği zaman kanımıza doğrudan doğruya 150-180 mg kolesterol olarak geçemez. Olduğu gibi geçiyor düşüncesi tamamen yanıltıcıdır! Bu nedenle yumurta sarısını yemekle kan kolesterolü yükselmez. Ortalama 50-60 gr olan doğal yumurta sarısında 900 mg doğal ve bozulmamış yağ olan Omega-3 vardır. Omega 3 de kan kolesterolünü düşürür. Ayrıca yumurtada bir canlının oluşabilmesi için gerekli gerekli her şey vardır. Sarısında bulunan ‘kolin’ aminoasidi de karaciğer yağlanmasını önler! Muhteşem bir yiyecektir.

Safra kesesi ameliyatı olanlar yumurta yiyebilir mi?

Bazen dokunabiliyor. Yiyemezler diye bir şey yok elbette. Vücut sağlıklıysa az pişmiş köy yumurtası yiyebilirler, deneyip bakabilirler. Rahatsız olurlarsa yemezler. Özellikle çocuklara küçük yaşta yumurtayı sevdirmek gerekiyor.

Sizin bir farkınız da yağı yasaklamamanız?

Doğal yağlar sağlıklıdır çünkü. Bunlar, köy tereyağı, hayvansal katı yağlar, balıkyağı yani Omega-3, bozulmamış, işlem görmemiş, rafine edilmemiş olan soğuk sıkım mısırözüyağı ve ayçiçeğiyağı yani Omega-6, soğuk sıkım sızma zeytinyağı ve fındıkyağı yani Omega-9’dur.

Ya kuyruk yağı? Damarlarda yağlanma yapmaz mı?

Ona da karşı değilim, yapmaz. Koyunun kuyruk yağı sağlıklıdır. Koyunlar kuzular yağ mı yiyor Allah aşkına! Ot yiyorlar, ot. Vücutlarına bir gram yağ girmiyor ama yağlanıyorlar. Bu nasıl oluyor? İnekler nasıl yağlanıyorlar peki? Yumurta mı yiyorlar, kuzu pirzolası mı yiyorlar, sütleri nasıl yağlı oluyor? Ot yedikleri için, otla beslendikleri için! Bir düşünsenize lütfen.

D vitamini eksikliği olan neden zayıflayamaz?

D vitamini sadece bir vitamin değildir. Cildimizde bulunan bir hormonun ön maddesidir. Eksikliğinde hücrelerimiz normal çalışmaz. D vitamini vücudumuzda bulunan en doğal ve en güçlü antioksidandır! Bağışıklık sistemimizi güçlendiren en doğal maddedir. Eksikliğinde ise her türlü alerjik hastalık ve enfeksiyon hastalıkları meydana gelir. Organizma çeşitli gizli alerji ve hastalıklarla uzun süreli mücadele ettiği için yani vücutta düşük yoğunluklu bir savaş olduğu için kilo verilemez. Cildimizi saf zeytinyağı ile nemlendirerek yanmaya maruz kalmayacak süre güneş banyosu yapmak, güneşten faydalanarak D vitamini almanın en sağlıklı yoludur. Hastalarınıza kolesterol hapı vermediğiniz biliniyor. İnsan vücudu kendine zararlı bir şey üretmez! Ürettiği her şeyin bir amacı vardır. İşte bu sebeple kolesterolün iyisi kötüsü olmaz. İyi kolesterol ve kötü kolesterol sadece ilaç firmalarının uydurmasıdır. Kolesterol steroid’dir. Bu nedenle vücudumuzun ürettiği bir antioksidandır. Vücudun antioksidana ihtiyacı varsa, vücudun herhangi bir yerinde bozukluk varsa fazla miktarda kolesterol üretir. Yüksek kolesterolün altında vücuttaki insülin direnci yatar. İnsülin hormonu kan şekeri ile birlikte yağlarını kontrol eden hormondur. Bir insanda karaciğer ve pankreas yağlanması varsa vücudunda mikropsuz yangı (iltihap) dediğimiz olay başlamıştır ve uzun süreden beri devam ediyor demektir. İşte bu yangı ile mücadele edecek en önemli savunma aracımız kan kolesterolümüzdür. Ayrıca herhangi bir yaralanmadan ya da ameliyattan sonra iyileşme sürecinde meydana gelen sert nedbe dokusu içine bakıldığı zaman kolesterol ile dolu olduğunu görüyorüz!

Omega 3, keten tohumunu tavsiye ediyor musunuz?

Keten tohumu ve balık yağı (Omega-3) kan yağlarını düzenler, kanı sulandırır, kilo vermeyi kolaylaştırır, kilo almayı önler, hipertansiyon ve depresyon gelişmesini engeller. Keten tohumu azar azar yiyeceklere eklenebilir. Keten tohumu yerine susam da kullanılabilir. Keten tohumu kabızlığı giderir. Fazlası ishal yapabilir. Son olarak her gün 2-3 gram katıksız Omega-3 tüketilmelidir. Omega-3 kapsülleri içinde kesinlikle Omega-6 yağı bulunmamalıdır.

MUTFAĞINIZA ASLA GİRMESİN

- Her türlü ekmek, beyazı, kepeklisi, çavdarlısı

-Simit, kuru ve yaş pastalar

- Her türlü tost

- Pirinç pilavı

- Patates, mısır

- Makarna, börek, poğaça, açma

- Şeker, çikolata ve her türlü tatlı

- Bütün suni tatlandırıcılar

- Hazır veya taze sıkılmış her türlü meyve suyu

- Bütün gazlı içecekler, enerji içecekleri

- Her türlü kızartma

- Bütün hazır çorbalar

- İşlenmiş, tütsülenmiş balık ve etler

- Süt tozu, krema gibi ürünler

- Mayonez, ketçap ve her türlü hazır soslar

- Markette satılan kapalı çiftlik tavukları

- Karpuz, kavun gibi doğal da olsa fazla miktarda şeker içeren glisemik indeksi yüksek meyvelerden de uzak durulmalı.

ZAYIFLATAN TARİFLER

Zeytinyağlı Taze Fasulye

MALZEMELER

- 1 kg taze fasulye

- 1 çay bardağı zeytinyağı

- 2 domates (olgun)

- 2 kuru soğan

- 1 limon (dilimlenmiş)

- Kristal kaya tuzu

HAZIRLANIŞI

Fasulyeleri bol suyla yıkayın, uçlarını ayıklayın ve elle ikiye kırarak tencereye koyun. Soğan ve domatesleri soyun ve küçük küp şeklinde doğrayıp, fasulyelerin üzerine ilave edin. Zeytinyağını da ekleyip kısık ateşte pişirin. Ateşi söndürünce tuzunu ilave edip karıştırın. Limon dilimleri ile servis edin.

Not: Aynı tarifi taze bamya ve barbunya ile de yapabilirsiniz.

ÖRNEK MÖNÜ

Kahvaltı: (08.00-09.00)

- Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki yumurta (saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir)

- Bir avuç içi kadar beyaz peynir

- 2-3 adet tatlı kırmızı biber

- Yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı

- Bir çay bardağı Antep fıstığı

- Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenilebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.

Ara öğün/şart değil (10.00)

-Tuzsuz yerfıstığı (kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış olmalı)

- Bol su ya da bitki çayı

Öğle yemeği (13.00-14.00)

- Bir tabak zeytinyağlı taze fasulye

- 3-4 adet ızgara köfte

- 1 kase yoğurt

- Turp ve havuç ile rendelenerek hazırlanmış salata (üzerine bir tatlı kaşığı keten tohumu)

- Bol su veya ayran

Ara öğün/şart değil (15.00)

- Bir elma ya da armut

- 1 kase yoğurt

Akşam yemeği (18.00-19.00)

- 3-4 kalem kuzu pirzola ya da avuç içiniz kadar bonfile ızgara

- Zeytinyağlı enginar ya da bir tabak taze bakla

- Mevsim salatası (üzerine bir tatlı kaşığı keten tohumu)

Not:

- Akşam saat 19.00-20.00’den sonra meyve dahil hiçbir şey yenilmemeli

- Bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir

- Mümkünse yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılmalı

YARIN: DİKKAT, SOYA SÜTÜ ERKEK MEMESİNİ BÜYÜTÜR!

>>BİRİNCİ BÖLÜM: EKMEĞİ KES

>>İKİNCİ BÖLÜM: GÖBEK EŞİTTİR KARACİĞER YAĞLANMASI

5

Haberin Devamı