Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtalık kanserinden koruyor
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık kanserinden koruyor

Haberin Devamı

Doğum kontrol haplarının kısırlığa yol açacağı doğru bir bilgi değil. Aksine yumurtlamayı durdurduğu için kadını yumurtalık kanserinden koruyor. Bu ilaçların 10 yıldan fazla kullanılması durumunda meme muayenesinin aksatılmaması gerekiyor...

Hamile kalmak istersem...

24 yaşındayım ve 1.5 yıl doğum kontrol hapı kullandım. 1 ay önce bir ameliyat geçirince hapı kullanmayı bıraktım. İlaca yeniden başlamayı düşünüyorum. İleride hamile kalmak istediğimde bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları sanılanın aksine kısırlık yapmaz. Tam tersi yumurtlamayı durdurduğu için sizi yumurtalık kanserine karşı korur. Yaşınız çok genç olduğundan koruması en yüksek olan doğum kontrol ilacını kullanmanız en doğru karardır.

Aksi taktirde gebelik oluşup kürtajla sonuçlanmasının sizin için daha kötü yan etkileri olacaktır. Sizin ileride çocuk doğurma ihtimaliniz birçok etkene bağlıdır.

Ama bunun şu an için kullanmakta olduğunuz doğum kontrol ilaçlarıyla hiçbir alakası bulunmamaktadır.

Bu ilaçların sadece 10 yıldan uzun süreli kullanımlarda meme üzerine olumsuz etkileri olabileceğinden size önerim meme muayenenizi aksatmadan düzenli olarak yaptırmanızdır.

Şişlik neden oluyor?

35 yaşında, bekar kızım. 1 yıldır vajinamda şişlik oluyor. Kendi kendine şişiyor, sonra iniyor. Gözle görülen bir şey yok ama içi misket gibi. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinada, o bölgenin kayganlığını sağlayan iç salgı bezleri bulunmaktadır. Zaman zaman enfeksiyon gibi nedenlerden bu bezlerin kanalları tıkanarak salgıların içeride birikmesine neden olabiliyor. Bu da elinize gelen şişliğin sebebi.

Bu bezler zamanla abseleşerek büyüyebilir ve ağrı oluşturabilir. O yüzden sık sık tekrar ediyorsa kontrol edip cerrahi olarak çıkarmak gerekir.

Kararı biz mi veriyoruz?

35 yaşındayım. Uzun yıllardan beri anne olmaya çalışıyorum. Muayene olduğum doktorum tüp bebek ve mikroenjeksiyon uygulayacaklarını söyledi. Benim merak ettiğim hangisinin hangi şartlarda uygulandığı? Buna bizim mi karar vermemiz gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mikroenjeksiyon yöntemi tüp bebek yönteminin bir alt tipi olup bunun kararını doktorunuz sizin mevcut durumunuza göre verir. Tüp bebek yönteminde toplanan yumurtalar ve alınan spermler bir kapta aynı yere konularak kendi kendine döllenmesi beklenir.

Bu yöntemin uygulanabilmesi için yumurta ve sperm sayısının çok iyi olması gerekir. Mikroenjeksiyon yönteminde ise alınan her yumurtanın içerisine sperm tek tek embriyolog tarafından yerleştirilerek döllenme sağlanmaya çalışılır.

Bu metod da genellikle sperm veya yumurta sayısının düşük olduğu çiftlerde uygulanmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder