Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtalık rezervi ne durumda?
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık rezervi ne durumda?

Haberin Devamı

Kemoterapi gören kadın anne olmak istiyorsa bazı kan testleri yaptırıp yumurtalık rezervine baktırmalı. Çünkü kemoterapi yumurtalık rezervini olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle tedaviden önce yumurtalar dondurulmalı.

Rahim ağzı kanseri miyim?

24 yaşındayım. 1 yıldır cinsel hayatım var. Her ilişki sonrasında kanamam oluyor. İnternette araştırdım ve rahim ağzı kanseri olabileceğini öğrendim. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ihtimallerin başında rahim ağzı kanseri bulunuyor. Ama paniğe kapılmadan önce bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olun. Bazen rahim ağzında polip, vajinada bazı yırtıklar ve enfeksiyonlar da kanama nedeni olabilir. Doktorunuz vajinal smear alacak. Sizi muayene edecek ardından sebep neyse ona yönelik tedavi başlatacaktır. Vakit kaybetmeden gidip bir uzmana muayene olun.

Çok ağrı çekiyorum

29 yaşındayım ve bekarım. Her ay adet sancısı çekiyor, bazen bayılıyorum. Bu ağrılara çözüm bulunmasını istiyorum. Kadın doğum uzmanına gideceğim ama bu ağrıların nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğru kararı vermişsiniz, bir an önce kadın doğum uzmanına gidin. Bu ağrının altında çok basit yumurtlama ağrısı yatabileceği gibi, önemli olabilecek birtakım yumurtalık kistleri de olabilir. Bu yüzden muayene önem taşıyor. Size yapılacak ultrasonla neden ortaya konabilir. Sebep neyse tedavi de ona bağlı olarak değişir. Ağrı çekmek yerine muayene olmanızı öneririm.

Hamile kalır mıyım?

35 yaşındayım. 3 yıl önce meme kanseri nedeniyle ameliyat oldum. Radyoterapi ve kemoterapi gördüm. Bir oğlum var. Ben tekrar hamile kalabilir miyim? Bunun sağlığım açısından bir sakıncası var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kemoterapi öncesi yumurtalarınızı dondurdunuz mu? Eğer dondurmadıysanız tekrar gebe kalıp kalamayacağınızı söyleyebilmek için kemoterapiden yumurtalıkların ne kadar etkilendiği anlaşılmalı. Bu nedenle muayene olmalısınız, yumurtalık rezervinize bakılmalı ve bazı kan tahlilleri yapılmalı. Ancak bundan sonra size net bir cevap verilebilir. Size önerim vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurup fikir almanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder