Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtalık zarar görmemeli
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık zarar görmemeli

Haberin Devamı

Hızla büyüyen çikolata kisti nedeniyle ameliyat gündeme gelebilir. Bu ameliyatın uzman ellerde yapılması ve operasyon sırasında yumurtalıklara zarar verilmemesi çok önemli...

Ameliyattan korkuyorum ama çocuk istiyorum

28 yaşındayım, 1 yıllık evli kadınım. Polikistik over’im var. 2 ay önce ise sağ overde çikolata kisti teşhisi konuldu. Doktorum “Laporokopik yöntemle çikolata kisti olup olmadığına bakılmalı” dedi. Kan tahlili ve sol over’e göre üreme ile ilgili problemim yok. Çikolata kisti tam olarak ultrasonda tespit edilemiyor mu? Çocuk sahibi olmak istiyorum. Sonuçlarımı size yazıyorum. Ne olur yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kisti tanısı patolojik olarak konulur. Ultrasonla çikolata kisti olduğundan şüphelenilebilir. Ama kesin tanı ancak cerrahi yöntemle çıkarılıp patolojiye gönderildikten sonra netleşir. Kan sonuçlarınız normal gelmiş olsa bile 2 ay içinde kistinizde hızlı büyüme olması sebebiyle çikolata kisti dışında kötü huylu bir sebep olmasından şüphenilmiş ve ameliyat önerilmiştir. Genellikle 5 santim üzerindeki çikolata kistleri laparoskopi ile ameliyat edilir. Ameliyat cerrahi beceri gerektirir. Henüz çocuğunuz olmadığından size önerim bu ameliyatı üreme tıbbı cerrahisi konusunda uzman bir doktora yaptırmanız. Çocuğunuz olmadığından ameliyatın yumurtalığınıza zarar vermeden yapılması çok büyük önem taşır.

Tüp bebek mi yaptıralım?

Eşimin sperm sonuçlarına göre tüp bebek yaptırmamız söylendi. Daha önceki testinde 15 milyon çıkmıştı. Aşılama tutmadı. Ne yapmamızı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin son değerlerine bakıldığında sperm sayı ve hareketliliğinde azalma görülüyor. 1 kere de aşılama denenmiş ve gebelik oluşmamış. O zaman size önerim vakit kaybetmeden uzmana başvurarak tüp bebek yöntemine geçmenizdir. Bu değerler tüp bebek için yeterli olacaktır.

Kist mi oluştu?

37’nci gün oldu, adet görmedim. Yumurtlamam olduysa olmam gerekmez mi? Kist oluşmuş olabiir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle kanda bhcg denilen gebelik testi yaptırın. Eğer gebelik yoksa o
zaman ultrasonla yumurtalıklarınıza ve rahim iç zarı kalınlığına bakmakta fayda olacaktır. Kist bile oluşmuş olsa o geçen aydan kalan yumurta kistiniz olacağından öncelikle kendiliğinden geçebileceğinden 1 ay bekleriz. Geçmemesi halinde ilaç tedavisiyle küçültülür, lütfen endişelenmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder