Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtlama 3 ayı bulabilir
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtlama 3 ayı bulabilir

Haberin Devamı

Doğum kontrol hapı kullanan kadınların hamile kalmak için 3 ay beklemeleri uygun olur. Çünkü yeniden yumurtlamanın başlaması ancak bu süre içinde gerçekleşir. Bu nedenle ilacı bırakır bırakmaz gebe kalamadığınız için üzülmenin gereği yok...

Kilo verdim ama hamile kalamadım

34 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. Bebek istiyoruz, olmuyor. Benim polikistik overim var. Doktorum kilo verirsen kendiliğinden hamile kalabileceğimi söyledi. Ben kilo verdim, yine de gebe kalmadım.

Ne yapmalıyım?

CEVAP


Sevgili okuyucum, kilo vermenin polikistik over sendromu olan hastalarda kesinlikle olumlu etkisi vardır. Ama maalesef tek başına yeterli olmaz. Adetleriniz hormonal dengesizliğe bağlı olarak düzene girmediği sürece yumurtlama gerçekleşmeyeceğinden gebelik elde etmeniz mümkün olmayacaktır. Dört yıl epey uzun bir süre olduğundan artık daha fazla vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun. Ayrıca tek sorun polikistik over sendromu olmayabilir. Bu konuda uzman birisi tarafından rahim ve tüpleriniz de incelenmeli, eşinizin sperm durumuna da mutlaka bakılmalıdır.

İlişkiye girilir mi?

30 yaşındayım ve 18 haftalık gebeyim. Acaba gebelik sırasında cinsel ilişkiye girilebilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğiniz sorunsuz devam ediyorsa cinsel ilişkiye girmenizde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. İlişkiden sonraki 48 saat içinde hafif pembemsi bir lekelenme olabilir, bu korkulacak bir durum değildir. Yoğun kırmızı kanama olması halinde ise doktorunuza danışın. 32’nci haftadan sonra erken doğum riskini önlemek amacıyla cinsel ilişki pek önerilmemektedir.

Gebe kalamaz mıyım?

29 yaşındayım, 1 yıl önce kürtaj oldum. Bu benim ilk hamileliğimdi. Daha sonra doğum kontrol hapı kullandım. Şimdi yeniden hamile kalmak istiyorum. İlacı 1 ay önce bıraktım ama hamile kalmadım. Acaba ben bir daha hamile kalamaz mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları sonrası yumurtlamanın yeniden başlaması bazen 3 ayı alabiliyor. Bu sebeple 1 ayda gebe kalamamış olmanız moralinizi bozmasın. Kaldı ki sağlıklı çiftlerin her ay gebe kalabilme olasılığı yüzde 20-25’tir. Yaşınız genç, 1 yıl içinde gebe kalamazsanız o zaman uzmana başvurun. Sanıldığının aksine doğum kontrol ilacı kullanmış olmak kadında kısırlığa sebep olmaz. Kürtajınız da ehli ellerde yapıldıysa o açıdan da sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum. 1 yıl içinde gebelik olmazsa belki bir rahim filmi çektirerek, rahim ve tüplerinizin kürtajdan etkilenip etkilenmediği araştırılabilir. Büyük ihtimalle söylediklerime gerek kalmadan siz birkaç ay içinde hamile kalacaksınız, lütfen stres yapmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder