Dünya Yunanistan, faşistlere karşı ayakta

Yunanistan, faşistlere karşı ayakta

Paylaş
Yunanistan, faşistlere karşı ayakta

Yunanistan'da son dönemde büyük tepki çeken faşist Altın Şafak Partisi'nin bir üyesinin, geçtiğimiz günlerde ırkçılık karşıtı ünlü bir rap şarkıcısını öldürmesinin ardından öfke patlaması yaşanıyor. Halk sokaklara dökülüp 'Faşizme hayır' gösterileri yapıyor

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan'ın başkenti Atina’nın Keratsini semtinde, sabaha karşı neo-nazi Altın Şafak (Hrisi Avgi) partisinin bir üyesinin Yunanistan’ın ünlü rap şarkıcısı Pavlos Fissas’ı kalbinden bıçaklayarak öldürmesinin ardından, tüm ülkede faşizme ve ırkçılığa karşı tepkiler yükselmişti. Altın Şafak (Hrisi Avgi) partisi ile bağlantıları olduğu ihbar edilen 8 emniyet müdürü görevden alınmıştı.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer11341","11341","201309","11341-.jpg");

'FAŞİZME HAYIR' SLOGANLARI

Dün akşam da Atina’da, Yunanistan Kamu Çalişanları (ADEDY), Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) ve siyasi partiler, Parlamento binasının da bulunduğu Sintagma Meydanı’nda ırkçılık karşıtı gösteri düzenledi. Binlerce kişinin katıldığı gösteriye ülkede tanınmış sanatçılar da konser vererek destek oldu.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gösteride eylemciler, "faşizmi ezin", "faşizme hayır", "Altın Şafak Partisi'nin tüm bürolarını kapatın" sloganları attı. Bu arada, Altın Şafak (Hrisi Avgi) partisinin bürolarına yürümek isteyen bir grup eylemci ile polis arasında çıkan olaylarda bazı iş yerlerinin camları kırıldı, çöp konteynerleri ateşe verildi. Olaylarda bazı göstericiler gözaltına alındı.
.


'Özel Kuvvetler Birliği' sitesinin açılış sayfası

İHTİYAT ASKERLERİNDEN 'MUHTIRA'!


Öte yandan, Yunan ordusunun ihtiyat askerlerinden oluştuğu belirtilen 'Özel Kuvvetler Birliği’ adlı grubun, kendi internet siteleri üzerinden yayımlanan bir blog bildirisiyle hükümeti istifaya çağırması, Yunanistan Yüksek Mahkemesi'ne gece acil toplantı yaptırdı.

Yunanistan resmi haber ajansı ANA-MPA’de yer alana habere göre, Özel kuvvetler Birliği imzasıyla yayımlanan açıklamanın ardından gece acil olarak Yüksek Mahkeme Savcısı Efterpi Kukamani başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya savcılar, yargıtay mahkeme başkanları katılırken, söz konusu açıklama görüşüldü.

'ALTIN ŞAFAK ÜYELERİNE ASKER EĞİTİM VERDİ'

Görüşmede ayrıca Guardian gazetesinde yayımlanan bir haberde, Yunanistan Ordu mensuplarınca neo-nazi Altın Şafak Partisi’nden 3 bine yakın üyeye askeri eğitim verildiği yönündeki haberler de ele alındı. Yüksek Mahkeme’nin son gelişmelerin ardından geniş çaplı araştırma başlattığı ve sonuca göre nihai hukuki kararını vereceği öğrenildi.

HÜKÜMETİ İSTİFAYA ÇAĞIRDILAR!


Özel Kuvvetler Birliği imzasıyla yayımlanan açıklamada, hükümetin Anayasa’nın 22. maddesinin öngördüğü iş, sağlık, eğitim, yargı ve güvenlikle ilgili şartları yerine getiremediği gerekçesiyle halk ve ordunun işbirliğiyle hükümetin bir an önce istifası istenmiş, istifanın ardından Yüksek Mahkemenin başkanlığında siyaset dışından ve Atina Akademisi’nden danışmanların yer alacağı bir milli hükümetin oluşturulması talep edilmişti.

Açıklamada, Cumhurbaşkanının da Yunan halkının arzuladığı gelişmeleri kolaylaştırmak adına uygun zamanda istifa etmesi de istenmişti.

Haberin Devamı