Ekonomi Yunanistan için kader haftası

Yunanistan için kader haftası

Paylaş
Yunanistan için kader haftası

Yunan parlamentosu bu hafta tarihinin en kritik oylamalarından birini gerçekleştirecek. Parlamento yeni kemer sıkma paketine geçit vermezse, Yunanistan için yardım muslukları kapanabilir

Bu hafta finans piyasalarının gözü kulağı Yunanistan’da olacak. Yunan parlamentosu, çarşamba ve perşembe günü hükümetin gündeme getirdiği yeni kemer sıkma önlemlerini oylayacak.

Haberin Devamı

28 milyar Euro'yu bulan ek önlemler bugünden itibaren parlamentoda tartışmaya açılacak.

Önlemlerin onaylanması için 300 sandalyeli parlamentoda çoğunluğun elde edilmesi yeterli olacak. İktidardaki PASOK partisinin sandalye sayısıysa 155. Yani PASOK milletvekillerinin tamamı onay verirse, paket parlamentodan rahatlıkla geçecek. Ancak bazı PASOK milletvekillerinin son bir haftada yaptığı açıklamalar Papandreu hükümetini telaşlandırdı. Dört PASOK milletvekili, pakete onay vermeyebileceğini açıkladı. Bu, oylama sürecinin son ana kadar büyük stres altında geçeceği anlamına geliyor.

Paketin onaylanması 12 milyar Euro'luk kredi diliminin serbest bırakılmasını ve ikinci yardım paketi görüşmelerinin ivme kazanmasını sağlayacak. Önlemlerin onaylanmaması ise, Yunanistan'ın kaynaklarının tükenmesine ve temerrüde sürüklenmesine neden olacak.

Haberin Devamı

Oylama öncesi konuşan Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, önlem paketinin kusurlu ve aşırı biçimde vergi artışı odaklı olduğunu kabul ettiğini,, ancak bunun beşinci kredi dilimi için gerekli olduğunu söyledi.

Venizelos, bu önlemler sayesinde AB ile yapacakları ikinci yardım paketi müzakereleri için zaman kazanmış olacaklarını ifade etti.

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yorgo Provopulos ise, hükümetin yeni kemer sıkma paketini eleştirdi. Katimerini gazetesine konuşan Provopulos, önlemlerin harcama kesintileri açısından yetersiz olduğunu, Yunan vergi mükellefleri üzerindeki baskınınsa artık sınıra dayandığını kaydetti.