Hakan Çelik Yunanistan ile kaderimiz ortak
HABERİ PAYLAŞ

Yunanistan ile kaderimiz ortak

Haberin Devamı

Yunanistan ve Türkiye, büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış çok önemli iki ülke. Başbakan Binali Yıldırım da dün Atina’da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la basın toplantısında buna atıfta bulundu ve “Coğrafya bizim kaderimiz” ifadesini kullandı.

İyi günde kötü günde komşuyuz. “Kazan kazan” ilkesiyle hareket edip daha fazla işbirliği yaparsak hepimiz kazanırız...

Gazetecilik hayatım boyunca Türkiye ile Yunanistan’ın ilişkilerinin gelişmesi için kafa yoran bir insanım. İki ülkenin birbirleriyle çatışmasının dünyanın en saçma şeyi olduğuna inandım hep. Dolayısıyla Başbakan Yıldırım’ın dostluk ve işbirliği mesajlarıyla çıktığı Yunanistan ziyaretinde yer almaktan büyük mutluluk duydum. Akşam üzeri Atina’dan hareket ederek Dedeağaç (Alexandropoli) Havalimanı’na uçtuk. Oradan da 80 kilometrelik yolculukla Gümülcine’ye ulaştık. Başbakan burada binlerce Türk ile iftarını açtı.

Yunanistan ile kaderimiz ortak

Yunanistan’daki Müslümanlar ve Türkiye’deki Hıristiyanların ibadet özgürlüklerini sonuna kadar kullanması demokrasinin bir gereği. Bu nedenle Batı Trakya’daki Müslüman azınlığı ve Türkiye’deki İstanbul Rum Patrikhanesi’ni güçlü ilişkilerin önemli sembolü olarak görüyorum. Türkiye’de maalesef 2 bin 500 kadar Rum kaldı; fakat Patrikhane, Hıristiyanlığın en önemli kurumlarından biri olarak İstanbul’da bulunuyor.



Başbakan Yıldırım’ın Yunanistan ziyaretine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu katıldı.

Enerji ve ulaşım projeleri iki ülke için hayati önemde. Kıbrıs açıklarındaki doğalgazın dünya pazarlarına birlikte gönderilmesi yönünde irade var. Ayrıca İzmir ve Selanik arasında RORO seferleri başlayacak.

Yunanistan Başbakanı, Türkiye’nin Avrupa Birliği yönelimini sonuna kadar destekleyeceklerini, vizelerin kaldırılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

FETÖ meselesi, Kıbrıs’taki anlaşmazlıklar ve Ege’deki ihlaller masada duruyor. Ancak bu olumsuzluklara rağmen her konuda iyi niyetli bir diyalog sürdürülüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder