Dünya Yunanistan piyasayı karıştırdı

Yunanistan piyasayı karıştırdı

Paylaş
Yunanistan piyasayı karıştırdı

Yunanistan'da yaşanan krizin sokak gösterileriyle tekrar alevlenmesi ve ülkedeki siyasi tartışmalar piyasaların tansiyonunu yükseltti

ABD borsalarında yaşanan düşüşte bugün açıklanan imalat verilerinin ve enflasyon rakamının beklenenden daha kötü gelmesi de etkili oldu.

Piyasalarda Yunanistan'ın yaktığı ateş ABD'ye de sıçradı. Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyeceğine dair endişeler, halkın kemer sıkmaya parlamento binası önünde yaptığı gösteriler ve Avrupa Birliği yetkililerin Yunanistan'a yapılacak yardım planı hakkında uzlaşamaması piyasaları olumsuz etkiledi. Üstüne akşam saatlerinde Yunanistan Başbakanı Papandreu'nun birlik hükümeti kurulmasının önünü açmak için istifa etmeyi teklif etmesi piyasalardaki rahatsızlığı artırdı.

EURO SERT DÜŞTÜ

Euro dolar karşısında yüzde 1.7 gerilerken 1.42 seviyesinin hemen altına sarktı. Euro böylece Haziran ayındaki en düşük seviyesini gördü.

Uzmanlar eurodaki düşüşte Yunanistan'daki gelişmelerin yanında Moody’s’in Fransız bankalarını negatif izlemeye almasının da etkili olduğunu düşünüyor.

National Securities'in baş stratejisti Donald Selkin, yatırımcıların risk iştahının düşmesiyle dolara yöneldiğini ve bu durumun euroyo olumsuz etkilediğini söyledi. Selkin, "Bu yaz zor geçecek. Ekonomik büyümenin yavaşladığını ancak aynı anda enflasyonun yükseldiğini görüyoruz. Bu iyi bir kombinsyon değil" dedi.

Haberin Devamı

WALL STREET GERİLİYOR

Son iki gündür iyi bir performans gösteren ABD borsaları bugün Yunanistan haberleri ve içeride olumsuz imalat ve enflasyon verileri ile yönünü aşağı çevirdi. S&P 500 Endeksindeki kayıp bir ara yüzde 2'ye dayandı, ancak arkasından gelen tepki alımları ile düşüş yüzde 1.7'de dengelendi. Kapanışa yaklaşılırken Dow Jones da yüzde 1.5 değer kaybıyla hareket ediyor. Borsalardaki düşüş petrolü de vurdu. Petrolün varil fiyatı vadeli işlemlerde 5 dolara yakın bir kayıpla 95 doların altına indi.

AVRUPA VE İMKB DE DÜŞTÜ

Bugün Avrupa borsaları yüzde 1 ile yüzde 1.5 arasında değer kayıpları yaşarken, İMKB de satışlardan payına düşeni aldı. İMKB özellikle mali sektöre gelen satışlarla yüzde 2 değer yitirdi ve 60 bin 939 puana geriledi. Dolar ise Kapalıçarşı'da TL karşısında günü 1.5960 TL'den noktaladı. dolar dün kapanışta 1.5830 TL düzeyindeydi.

Haberin Devamı