Ekonomi Yunanistan'da 150 bin memur işsiz kalacak

Yunanistan'da 150 bin memur işsiz kalacak

Paylaş
Yunanistan'da 150 bin memur işsiz kalacak

Avrupa Birliği ve IMF, 90 milyar Euro'luk yardım karşılığında 150 bin sözleşmeli memurun işine son verilmesini istiyor

Fatura ağır olacak

İflastan kurtulmak için IMF ve Avrupa Birliği (AB) koordinasyonundaki kredi mekanizmasından 85-90 milyar euro destek almaya hazırlanan Yunanistan’ın ağır bir fatura ödeyeceği ortaya çıktı.

Atina’da bulunan AB Komisyonu-Avrupa Merkez Bankası-IMF heyeti, Yunan hükümetine kredi şartlarını bildirdi. Buna göre heyet, 150 bin sözleşmeli memurun, sözleşmelerinin yenilenmemesini istiyor.

Kırmızı çizgimiz yok

Heyet ayrıca kapatılacak kamu kuruluşlarında çalışanların işlerine son verilmesini, özel sektördeki iki maaş ikramiyenin bir maaşa indirilmesini dayatıyor.

Yunan hükümetinin, bu şartlara ne cevap vereceği merak konusu. Ancak Başbakan Yardımcısı Teodoros Pangalos “Yardım istiyoruz. Kırmızı çizgileri güçlü olanlar koyar” diyerek hükümetin, heyetin isteklerini kabul edeceği mesajını verdi.

15 ülke onaylayacak

Yardım mekanizması, AB Komisyonu ile Avrupa Merkez Bankası’nın salı günü yayınlayacağı raporla start alacak.

Ardından, Euro Bölgesi üyesi 15 ülkenin (Yunanistan ile 16) maliye bakanları ya Brüksel’de toplanarak ya da telekonferansla yardıma ‘Kabul’ diyecek.

Söz konusu yardım kararı bu ülkelerin parlamentolarında (bazılarında bakanlar kurulu) onaylanacak ve para muslukları açılacak.

Rehn: Mayıs başında hazır

AB Komisyonu’nun finansal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, mekanizmanın mayıs başlarında işlemeye hazır olacağını açıkladı.

Rehn’in Yunanistan’a verilecek paraya işletilecek ‘faiz’ için net yanıt vermemesi Atina’da endişe yarattı. AB, faizin yüzde 3-5 arasında olmasını kararlaştırmıştı.

Ancak, karar alındığında Yunanistan yüzde 7 faizle borçlanıyordu. Ülkenin şimdiki borç alma faizi ise yüzde 9.

2

Haberin Devamı